Svijet
StoryEditor

Cijene uljarica, žitarica i sojine sačme i dalje rastu

30. Studeni 2020.

Prošli tjedan bio je kratak u Americi zbog praznika, stoga je CME bil zatvorena i u četvrtak i u petak. No i u tri radna dana cijene svih uljarica i žitarica su i dalje rasle, dok je cijena sojine sačme u nekoliko navrata probijala psiholoških 400 usd/st.

Istovremeno su cijene premija za paritet FCA Koper, s kojeg se opskrbljuju kako Hrvatska tako i naši susjedi, i dalje u porastu. Ovotjedni porast cijene rezultat je suhih vremenskih prilika u Južnoj Americi što je u ovom trenutku vrlo nepovoljno za usjeve.

No prema mišljenju stručnjaka ovaj snažan porast cijena žitarica i uljarica koji traje već dva mjeseca bliži se kraju i za očekivati je pad cijena, no ne toliko snažan da bi se cijene vratile na niske nivoe na kojima su bile početkom rujna.

Cijene futuresa sojine sačme na CME-u od rujna su porasle za više od 100usd/st.

U Peruu se ribolov odvija po planu, a do sada ulov iznosi 318 000mt dok kvota iznosi 2,46 milijuna mt. Cijene peruanskog ribljeg brašna su pale 100usd/mt.

Prema MSI Ceresu prošlog tjedna je ugovorena količina od 140 000 mt ribljeg brašna, te trenutna prodana količina iznosi 360 000 mt, tj. 55 posto od ukupne dostupne količine. Proizvođači su stopirali daljnju prodaju te čekaju najnovije izvještaje o izlovu.

19. travanj 2024 19:05