Svijet
StoryEditor

Umjesto trijumfa IPO Deliveroo-a doživio katastrofu

01. Travanj 2021.
Deliveroo dostava
Piše:
piše: Domagoj Mataić

Dionice Deliveroo-a pale su za čak 30% u iščekivanom IPO-u na Londonskoj burzi u srijedu, što je izbrisalo oko 2,3 milijarde funti (3,2 milijarde dolara) vrijednosti tvrtke. Nagli pad se dogodio u prvim minutama, što je izazvalo privremeno zaustavljanje trgovanja.

Dionice su dan završile s padom od 26%, što predstavlja najgoru cjenovnu izvedbu londonskih IPO-eva unazad desetljećima.

Deliveroo je postavio inicijalnu IPO cijenu dionice na 3,90 funti (5,36 dolara), što je trebalo predstavljati donji dio očekivanog raspona kretanja cijene, iz razloga jer je poduzeće tvrdilo da ima 'značajnu institucionalnu potražnju diljem svijeta'. Pri toj cijeni poduzeće kojeg podržava Amazon, procijenjeno je na 7,6 milijardi funti (10,5 milijardi dolara). Nakon potvrde britanskih regulatora koji se brinu oko zaštite konkurencije, Amazon trenutno posjeduje 16% Deliveroo-a. JPMorgan Chase i Goldman Sachs bili su vodeći savjetnici za investicijsko bankarstvo na IPO-u.

U pokušaju Londona da privuče tehnološka poduzeća poslije Brexita, Deliveroo-ov IPO umjesto trijumfa, doživio je katastrofu.

Analitičari kao razlog što je IPO prošao vrlo loše, navode tvrdnje upravitelja fondova kako neće podržati poduzeće koje ima problema s radnim uvjetima i praksama.

- To odražava oprezan pristup kojim su veliki fondovi pokazali dionicama uslijed zabrinutosti zbog radnih praksi i upravljanja. Mnogo velikih fondova iz Velike Britanije nije uključeno, što je bio neuspjeh broj jedan - rekao je Neil Wilson, glavni tržišni analitičar na Markets.com.

Naime pritisak dodatno stvaraju vozači koji zahtijevaju bolje radne uvjete. Također IWGB, britanski sindikat koji zastupa radnike 'gig' ekonomije, naveo je da organizira štrajk vozača Deliveroo-a 7. travnja, kada trgovanje dionica postaje dostupno svima. Izraz 'gig' označava posao koji traje specifičan vremenski period, a najčešće se koristi u glazbenom smislu kao gaža.

Veliku nadu daje presuda britanskog vrhovnog suda u veljači, koja je presudila Uberu, da svoje vozače mora prekvalificirati  u zaposlenike, a ne kao “nezavisne izvođače poslova” i isplaćivati im minimalnu plaću i plaćeni godišnji odmor.

Deliveroo se suočava s jakom konkurencijom u sektoru izravnih rivala poput Uber Eats-a i Just Eat, kao i aplikacijama za dostavu namirnica kao što su Gorile, Getir i Weezy.

Poduzeće prvenstveno zarađuje naplaćujući restoranima i trgovinama namirnica proviziju za svaku narudžbu, u nekim slučajevima i do 35%. Iako se nada da će trajno imati koristi od povećanja narudžbi tijekom pandemije, tvrtka i dalje posluje s gubicima.

Prijavili su gubitak prije oporezivanja od 225,5 milijuna funti (311 milijuna dolara) za 2020. godinu, što predstavlja manji gubitak od 317,7 milijuna funti (438 milijuna dolara) za 2019. Prihodi su porasli za 54% na 1,1 milijardu funti (1,5 milijardi dolara) od 2019.

- Također gledamo na faktore usporavanja rast prihoda Deliveroo-a kad izađemo iz lockdown-a i kupci se vrate u restorane - rekao je Philip Webster, direktor u BMO Global Asset Management.

Izlaskom Velike Britanije iz Europske Unije, London je mjesto financijskog središta prepustio Amsterdamu. Brexit je također prisilio banke da neke aktivnosti presele iz Londona.

Jonathan Hill, bivši europski povjerenik za financije, preporučio je britanskim regulatorima da preispitaju pravila tržišta dionica kako bi poduzetnicima omogućili da zadrže kontrolu nad svojim poduzećima i uvrste manji postotak dionica pri izlasku na tržište.

Trenutna pravila ne dopuštaju dvoklasne strukture dionica kakvu je usvojio Deliveroo na premium segmentu Londonske burze. Poduzeća uvrštena u premium segment ispunjavaju uvjete za uvrštavanje u indekse poput FTSE 100 (UKX).

Iako britanski regulatori još nisu usvojili promjene pravila, britanski ministar financija Rishi Sunak pozdravio je predložene reforme, rekavši ranije ovog mjeseca da će osigurati reputaciju Britanije da ostane "na čelu globalnih financijskih usluga".

Sunak je opisao Deliveroo kao 'istinsku britansku tehnološku priču o uspjehu' uoči IPO-a. Na pitanje reportera ITV-a u srijedu je li se osjećao  osramoćeno što je podržao startup, rekao je: 'Bože, ne ... cijene dionica rastu, cijene dionica padaju ... Važno je da takva poduzeća osjećaju da mogu ostati u Velikoj Britaniji za prikupljanje kapitala'.

19. travanj 2024 23:48