Svijet
StoryEditor

Dok u Hrvatskoj rijetko tko zna što su kriptovalute, Japan ima već 21 kriptoburzu  

05. Prosinac 2019.
Glavni japanski financijski regulator odobrio je posljednju kriptoburzu koja je poslovala prije regulacije kriptoindustrije. Kriptoburze su mogle normalno raditi tijekom pregledavanja njihovih zahtjeva za registraciju. Regulator je do sada odobrio rad ukupno 21 kriptoburze u Japanu.

Piše: FIMA Plus

Japanska agencija za financijske usluge (Financial Services Agency - FSA) prošli je tjedan odobrila posljednju kriptoburzu koja je s poslovanjem započela prije 2017. godine. Lastroots je tako postala 21. kriptoburza u zemlji koju je odobrila FSA, a prema novom zakonu kriptovalute su legalizirane kao sredstvo plaćanja.

Međutim, iako je FSA odobrila nekoliko njih, do sada je pregledavala Lastrootovu prijavu. Naime, 6. travnja 2018. poduzeće je dobilo naredbu regulatornog tijela za poboljšanje poslovanja.

Ostalih 20 registriranih kriptoburza

Nekoliko mjeseci nakon što je Japan legalizirao kriptovalutu kao sredstvo plaćanja, FSA je započela s odobravanjem kriptoburza. Uključujući Lastroote, ukupno je registrirana 21 kriptoburza. Prvih 11 burza registrirano je 29. rujna 2017., a riječ je o Money Partners, Quoine, Bitflyer, Bitbank, SBI VC Trade, GMO Coin, Huobi Japan (ranije Bittrade), Btcbox, Bitpoint Japan, Fisco Cryptocurrency Exchange i Tech Biro.

Kriptoburze DMM Bitcoin, Taotao (ranije Bitarg), Bitgate i Xtheta registirane su 1. prosinca 2017. Godinu kasnije, 2018. nije registrirana niti jedna kriptoburza, što je uglavnom posljedica hakerskog napada na jednu od najvećih japanskih platformi za trgovanje kriptovalutama Coincheck u siječnju. FSA je nakon toga pooštrila svoj nadzor nad kriptoindustrijom, uključujući provođenje inspekcija rada burza.

U lipnju 2018. u Japanu je navodno djelovalo 16 kriptoburza. Dva mjeseca kasnije s radom su nastavile samo njih tri, nakon što je FSA pooštrila nadzor nad industrijom. Te tri su Coincheck, Everybody’s Bitcoin i Lastroots. Ostale su odbijene od strane FSA ili su samoinicijativno povukle svoje prijave.

FSA je ove godine nastavila s registracijom kriptoburza, počevši od Coinchecka, koji se uspješno registrirao 11. siječnja uz pomoć matične kompanije Monex Group. Rakuten Wallet (ranije Everybody’s Bitcoin) i Decurret registrirani su 25. ožujka, a 6. rujna uslijedila je registracija LVC Line Corpa. LVC je 17. rujna pokrenuo kriptoburzu pod nazivom Bitmax, riječ je o burzi odvojene od Bitboxa, još jedne kriptoburze Linea. Bitbox je započeo s radom u srpnju 2018. u svim zemljama osim Japana i SAD-a. Naposljetku, prije tjedan dana, 27. studenog Lastroots je postao najnovija kriptoburza koju je odobrila FSA.

20. travanj 2024 09:25