Svijet
StoryEditor

Država Rusija postaje najveći neizravni vlasnik Fortenove

12. Veljača 2020.
Vladimir Putin

Ruska središnja banka prodaje svoj kontrolni udio u Sberbanku! Kupac? Ministartsvo financija Rusije, piše Financial Times. Potez je to kojim se želi postići veća kontrola nad najvećom bankom u Rusiji, a kojom se pak želi financirati obećanja predsjednika Vladimira Putina koji želi povećati životni standard.

Središnja banka želi, piše FT, prodati 50 posto plus jednu dionicu Sberbanke tamošnjem ministartsvu financija po 'tržišnoj cijeni', što znači za 2,8 bilijuna ruskih rublja koliko taj udio trenutno vrijedi na burzi u Moskvi. Čak 75 posto novca dobivenog tom prodajom bit će uplaćeno u državni proračun čime će se 'pomoći' u plaćanju četiri bilijuna ruskih rublja vrijedne potrošnje koju je Putin najavio. 

S druge strane, rusko ministartsvo financija ovaj će 'deal' platiti iz 125 milijardi dolara vrijednog Nacionalnog fonda (koji se puni prodajom nafte i plina). Kupoprodaja Sberbanka odvijat će se u etapama i, kako piše Financial Times, bit će završena do 2022. godine. 

Iako se ova transakcija čini nevažnom za hrvatske okvire, itekako nas se dotiče. Naime, najveći pojedinačni dioničar Fortenova grupe s udjelom od 39 posto je Sberbank. A ruska banka VTB (u državnom vlasništvu) ima 7,5 posto. Ovim potezom država Rusija, u kojoj je tamošnji predsjednik Vladimir Putin nedavno objavio kako prioprema ustavne promjene koje će mu de facto omogućiti 'vječnu vladavinu', postaje najveći neizravni vlasnik Fortenova grupe. Ukupno kad se zbroje spomenuti udjeli dobije se da će 46,5 posto biti pod kontrolom banaka koje će biti u vlasništvu države. 

Iako je zapravo jasno da se možda ti udjeli u Sberbanci 'pretaču iz šupljeg u prazno' (iz jedne institucije u drugu), zapravo je ključno da će Sberbank otići izravno pod 'kapu' države. 

20. travanj 2024 08:59