Svijet
StoryEditor

Dvije najveće kripto mjenjačnice smanjile veličinu poluge kojom korisnici mogu trgovati

28. Srpanj 2021.
Binance logo

FTX i Binance, dvije najveće kripto mjenjačnice, smanjile su veličinu poluge s kojom korisnici mogu trgovati. Odluka FTX- a stupila je na snagu prije dva dana, dok je Binance odluku donio prošlog ponedjeljka.

Sada, obje mjenjačnice omogućuju korisnicima maksimalnu polugu od 20 puta. Prema riječima izvršnog direktora FTX-a Sam Bankman-Frieda, ovo je smjer u kojem industrija ide već neko vrijeme.

Za usporedbu, izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao, opisao je ovaj potez kao interes za zaštitu potrošača.

Poluga je pojam koji se koristi u svijetu trgovanja koja označuje povećanje izloženosti tržišnoj imovini, plaćajući manje od punog iznosa kod ulaganja. Kada koristi 20x polugu, na primjer, trgovac može pretvoriti trade od 100 dolara u iznos od 2.000 dolara bez potrebe za posjedovanja cijelih 2.000 dolara.

Što je veća poluga, to je veća vrijednost u bilo kojoj trgovini. Naravno, visoka poluga sama po sebi nosi visoke rizike i za mjenjačnicu kao i za potrošača. Iako Bankman-Fried vjeruje da mnogi argumenti o visokoj polugi promašuju bit i samu smisao, prihvaća to kako u nekim slučajevima nije zdrav dio kripto industrije.

- Ovo će utjecati na mali dio aktivnosti na platformi, iako su mnogi korisnici izrazili da vole imati tu opciju, vrlo malo je koristi. I vrijeme je, da se krene dalje od toga - dodao je Bankman-Fried.

U Binanceovom slučaju, Changpeng Zhaovo priopćenje bilo je daleko važnije. U jednom tweetu, Zhao je objavio da su ograničenja poluge počela u ponedjeljak 19. srpnja i da će Binance nastaviti primjenjivati ovo ograničenje na postojeće korisnike postupno tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Osim toga, Binance je najavio da će do 12. kolovoza ukloniti parove marži AUD, EUR i GBP.

Dok je FTX bio zauzet prikupljanjem 900 milijuna dolara u najvećoj rundi financiranja, Binance kao rani investitor u FTX-ovoj kripto mjenjačnici napustio je svoju poziciju.

Oba izvršna direktora pokušala su tvrditi da je to rutinska i svakodnevna evolucija za obje mjenjačnice u industriji, ali nije teško pretpostaviti da je Bankman-Fried otkupio Binanceove dionice kako bi udaljio svoju tvrtku od Binancea.

Posljednjih tjedana i mjeseci Binance je privukao bijes mnogih svjetskih regulatora, uključujući one u Velikoj Britaniji, Italiji, Japanu i Kajmanskim otocima. Banke i obrađivači plaćanja također su prekinuli transfere klijenata u Binance radi vlastite zaštite.

25. travanj 2024 13:43