Svijet
StoryEditor

Europski startupi premašili vrijednost od tri bilijuna dolara

14. Siječanj 2022.
U europske razvojne tvrtke prošle se godine uložila 121 milijarda dolara što je gotovo tri puta više od vrijednosti kapitala prikupljenog 2020.

Za globalne startupe 2021. bila je godina rušenja povijesnih rekorda. U tih 365 dana ukupna vrijednost prikupljenih investicija u njihovo poslovanje premašila je 156 milijardi dolara, 170 gradova svijeta dom je makar jednog startup jednoroga, a svakog dana na svijetu ih se stvori najmanje dva. Usporedbe radi, kad je 2013. terminom 'jednorog' investitorica Aileen Lee opisala startupe čija će vrijednost premašiti milijardu dolara, na svijetu ih je bilo svega 39 i postojala je statistička šansa od 0,00006 posto da će se otvoreni startup moći pohvaliti tom titulom.

U tom je rastu s najvećim udjelom sudjelovalo europsko tržište koje je postala najbrže rastuća regija za ulaganja fondova rizičnog kapitala (VC). Točnije, kako prenosi portal 150sec., izvješće VC fonda Atomico, pokazalo je da se u europske razvojne tvrtke uložila 121 milijarda dolara što je gotovo tri puta više od vrijednosti kapitala prikupljenog 2020.

Trend rasta

Prošla je godina ujedno i prva u kojoj su investicije premašile iznos od 100 milijardi dolara što potvrđuje rastući interes svjetskih investitora za europske start-upe čija ukupna vrijednost trenutno premašuje tri bilijuna dolara. U Europi trenutno posluje 321 kompanija koju nazivaju jednorogom, a 98 ih je otvoreno 2021. Kompanije Klarna, Revolut i Checkout.com tek su neke od 26 europskih 'decacorna', odnosno kompanija koje vrijede više od 10 milijardi dolara.

Osim po rastu vrijednosti, prošla će godina ući u anale i po najvećem broju akvizicija i IPL-ova poput, primjerice, prodaje finske kompanije Wolt američkom rivalu doorDash za 8,1 milijardu dolara ili pak izlaska na burzu britanske 'fintech' kompanije Wise. Najbolje zemlje za osnivanje startupa, kako prenosi 150.sec, su Ujedinjeno Kraljevstvo, a potom Njemačka, Švedska i Švicarska, dok u globalnom kapitalu startupi sudjeluju s 20 posto što je rast od sedam posto u odnosu na 2019.

Ono što bi tržištu moglo u budućnosti predstavljati izazov jest što su investitori ulagali u startupe koji nešto duže posluju na tržištu, odnosno, iz jednadžbe su istisnute tvrtke koje su u ranoj fazi razvoja. Svega jedan posto investicija otišlo je u startupe koji su osnovani u prvih devet mjeseci 2021., dok se taj postotak inače kretao između jedan i tri posto. Također, Atomic je naveo problem nedovoljne uključivosti - samo 1,3 posto startupa osnovali su predstavnici etničkih manjina. No, u svakom slučaju, globalni investitori u europskim startupima vide golemi potencijal, a trend rasta ulaganja sigurno će se nastaviti i u ovoj godini.

16. travanj 2024 20:22