Svijet
StoryEditor

Fidelity poziva SEC da odobri njihovu prijavu za bitcoin ETF

20. Rujan 2021.

Fidelity Investments pozvao je SEC da odobri njihovu prijavu za bitcoin ETF na privatnom sastanku, navodeći vrline i prednosti investicijskog sredstva koje regulator sporo prihvaća.

Direktori, uključujući Toma Jessopa, predsjednika Fidelity Digital Assetsa, sastali su se s dužnosnicima SEC-a putem video poziva 8. rujna, pokazuju podnesci. Iznijeli su razloge zbog kojih bi regulator trebao odobriti predloženi proizvod, uključujući povećan apetit ulagača za kriptovalutama, rast broja vlasnika bitcoina i postojanje sličnih sredstava u drugim zemljama, navodi se u prezentaciji sa sastanka.

Nekoliko tvrtki natječe se za pokretanje bitcoin ili bitcoin futures-based ETF-ova, koje ljubitelji kriptovaluta smatraju ključnim korakom za proširenje dosega. Do sada je SEC zauzeo oprezan pristup pod predsjednikom Garyem Genslerom i njegovim prethodnikom Jay Claytonom. Nijedan od prijedloga nije dobio zeleno svjetlo.

Međutim, Gensler je ove godine signalizirao da bi mogao biti otvoren za bitcoin ETF sve dok je u skladu s najstrožim pravilima za uzajamne fondove, za razliku od većine prijava, uključujući Fidelityevu, koja je podnesena prema zakonima iz 1930-ih koji omogućuju burzama da navedu proizvode. Gensler se također osvrnuo na otvorenost prema ETF-ovima temeljenim na bitcoin futuresima. S druge strane, Fidelityjeva prezentacija umanjila je važnost obje te osobine. 

- Bitcoin futures-based proizvodi nisu nužan privremeni korak prije bitcoin ETP-a. Tvrtke bi trebale  biti u mogućnosti zadovoljiti potražnju investitora za izravnom izloženošću bitcoinu putem ETF-ova registriranih prema tim zakonima iz 1930-ih, jer je tržište bitcoina sazrelo i može ih podržati - naveli su iz Fidelitya u prezentaciji.

U ožujku je Fidelity podnio zahtjev za svoj predloženi bitcoin ETF, nazvan Wise Origin Bitcoin Trust. Ostale tvrtke koje traže odobrenje za slične proizvode uključuju: WisdomTree Investments i Ark Investment Management.

- Sve širi raspon ulagača koji traže pristup bitcoinu naglasio je potrebu tržišta za raznolikijim skupom proizvoda koji nude izloženost digitalnoj imovini kako bi odgovarali potražnji - rekla je glasnogovornica Fidelitya Nicole Abbott u izjavi poslanoj mailom.

22. travanj 2024 14:37