Svijet
StoryEditor

Formula 1® se vratila: sezona 2020. počinje u Austriji

17. Srpanj 2020.
Nakon odgode utrka zbog pandemije COVID-19, Formula 1® spremna je započeti svoju 70. sezonu s Grand Prix-om u Spielbergu. Logistički partner DHL pobrinut će za sigurnu i pouzdanu logistiku čak i za vrijeme pandemije koronavirusa. Tri utrke u tri uzastopna vikenda predstavlja logistički izazov za DHL

S prvim od dva vikenda utrka u Spielbergu, nakon prekida izazvanog koronavirusom, Formula 1® spremna je započeti sezonu 2020. kojom će ovaj moto sport proslaviti svoju sedamdesetu obljetnicu. Dvije utrke u Austriji prve su u revidiranom kalendaru utrka koje je Formula 1 organizirala. Tijekom ljeta, u Europi će se održati osam utrka na šest različitih lokacija, po tri utrke u tri uzastopna vikenda. Dodatne sigurnosne mjere zaštite od koronavirusa provodit će se tijekom utrka i prilikom pružanja logističkih usluga za koje je DHL odgovoran kao službeni logistički partner.

Formula 1, njihovi partneri i promotori pažljivo su se pripremali u posljednjih nekoliko tjedana kako bi omogućili siguran povratak utrkama. Poduzimat će se stroge mjere zaštite svih uključenih, od redovitih testiranja i fizičke distance kao i zatvorenih događanja bez gledatelja i manje operativnog osoblja na licu mjesta. Kao službeni logistički partner, DHL je također poduzeo sve potrebne mjere za sigurnost logističkih procesa te ispunjenje zahtjeva pojedinih zemalja za zaštitu od COVID-19. To također uključuje redovita testiranja, nošenje maski i redovitu dezinfekciju radnih materijala i opreme u za to određenom posebnom prostoru.

Zbog zbijenog kalendara utrka, ova obljetnica donosi i logističke izazove. Prvi put u povijesti F1 održat će se tri utrke u tri uzastopna vikenda - u jednoj sezoni s utrkama u Austriji i Mađarskoj, nakon čega odmah slijede utrke u Velikoj Britaniji i Španjolskoj. Ovakav plan utrka predstavlja poseban izazov za logistiku, ali zahvaljujući desetljećima iskustva, DHL je dobro opremljen da odgovori na ovaj izazov.

DHL je prisutan u Formuli 1 više od 35 godina, a službeni je logistički partner od 2004. godine. Na kraju svake sezone, DHL dodjeljuje i dvije prestižne nagrade, DHL Fastest Lap i DHL Fastest Pit Stop koje će biti predstavljene tijekom modificirane sezone 2020.  Izuzev Formule 1, DHL održava niz drugih partnerstava u moto sportu, uključujući Formulu E, kojoj je tvrtka osnivač.

Zbog novih propisa odgođen je i virtualni Grand Prix

Kao odgovor na pandemiju, Formula 1 je odlučila odgoditi uvođenje novih pravila i regulativa aerodinamičkog razvoja planiranih za 2021. Cilj je smanjiti trošak timovima u ovom teškom razdoblju. Proračunska granica za timove također je smanjena s prvobitno dogovorenih 175 milijuna USD na 145 milijuna USD godišnje.

Za vrijeme prekida pravih svjetskih utrka zbog koronavirusa, Formula 1 je pokrenula Virtualnu seriju Grand Prix-a kako bi zamijenila odgođene. Obožavatelji su mogli na YouTubeu, Twitchu i Facebooku gledati virtualne verzije odgođenih ili otkazanih utrka u kojima su sudjelovali brojni vozači Formule 1 i gostujuće poznate ličnosti.

19. travanj 2024 17:32