Svijet
StoryEditor

Francuska središnja banka eksperimentira s digitalnom valutom 

01. Travanj 2020.
Banque de France
Banque de France sada službeno pokreće program za eksperimentiranje i testiranje integracije CBDC-a za međubankarske nagodbe, pozivajući potencijalne sudionike da podnesu svoje prijave

Francuska središnja banka eksperimentira s digitalnom valutom 

Piše: FIMA Plus

Budući da brojne svjetske državepoput Bahama i Švedske već testiraju digitalne valute središnje banke (central bank digital currency - CBDC), francuska središnja banka sve je jasnija u pogledu svojih planova za CBDC. Banque de France službenim priopćenjem pokreće program za eksperimentiranje i testiranje integracije CBDC-a za međubankarske nagodbe, pozivajući potencijalne sudionike da podnesu svoje prijave.

Banque de France ne inzistira na implementaciji blockchaina za CBDC

Prema dokumentu od 30. ožujka, francuska središnja banka poziva na prijave za eksperimentiranje s digitalnim eurom, čiji je cilj istražiti potencijalne mogućnosti CBDC-a za obračun i podmirivanje tokenizirane financijske imovine. Iako je Banque de France prije zatražila sustave namirenja koji se temelje na blockchainu u Europi, banka je rekla da ne nameće nikakvu specifičnu tehnologiju u okviru novo najavljenog programa eksperimentiranja s CBDC-om.

Francuska središnja banka će odabrati najviše 10 prijava vezanih uz CBDC od strane grupa ili pojedinaca, dajući prednost onima koji su bili inovativni. Prema detaljnom dokumentu koji služi kao smjernica za ispunjavanje prijava, podnositelji prijave moraju imati sjedište u Europskoj uniji ili u državi potpisnici sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru. Kandidati se mogu prijaviti do 15. svibnja 2020., dok će se odabir izvršiti 10. srpnja, objavila je banka.

Tri slučaja upotrebe koji se trebaju istražiti

Eksperimentalni program ima tri cilja koji uključuju modeliranje međubankarske nagodbe utemeljene na CBDC-u, identificiranje prednosti i analiza potencijalnih rizika. Među tri moguća slučaja korištenja CBDC-a, Banque de France izdvaja plaćanje digitalnom valutom drugih središnjih banaka i plaćanje digitalnom imovinom.

Banka je naglasila da se neće baviti stvaranjem novca u okviru svog eksperimenta s CBDC-om. Uz to, središnja banka dodala je da će na kraju obračunskog dana kada je izvršeno plaćanje uništiti token koji predstavljaju iznos u eurima, ali u digitalnom obliku.

Banque de France je također naglasila da ne planira primijeniti nijedan projekt na širem planu, navodeći kako će ovi eksperimenti djelovati kao doprinos Banque de France širokoj raspravi unutar eurosustava, koja će donijeti odluku o tome hoće li postaviti CBDC. Nije predviđeno da se eksperiment nastavlja dugoročno ili da ih Banque de France primjenjuje na širim područjima.

Navodno Banque de France želi lansirati CBDC do drugog kvartala 2020

Novi projekt CBDC-a francuske središnje banke zapravo predstavlja i prvi put  da neka banka govori o CBDC-u od prosinca 2019. Guverner banke François Villeroy de Galhau objavio je 4. prosinca kako će banka započeti projekt testiranja digitalnog eura krajem prvog tromjesečja 2020. Prethodno je Denis Beau, prvi zamjenik guvernera Banque de France, istaknuo da blockchain tehnologija može olakšati brojne financijske i platne procese, uključujući podmirivanje između valuta.

Početkom ožujka francuski regulator tržišta (Autorité des Marchés Financiers) predložio je regulatorni okvir za eksperimentiranje kako bi istražio potencijalne prednosti security tokena unutar Europske unije. 

24. travanj 2024 21:13