Svijet
StoryEditor

GDi modernim geoinformacijskim rješenjima pomaže stanovništvu u Albaniji  

29. Studeni 2019.
Albanija potres

Nakon što je Albaniju zatreslo mnoštvo potresa proteklih dana u kojima su mnogi izgubili živote, a infrastruktura je dobrim dijelom uništena, softverska grupacija GDi uključila se svojim modernim geoinformacijskim riješenjima kako bi pomogla stanovništvu zahvaćenom ovim nemilim događajem.

GDi ured u Tirani (35 km od Drača), u suradnji sa cijelim GDi timom iz šire regije odmah je nakon potresa počeo pomagati lokalnoj zajednici u Draču. 

Na osnovu njihovih hitnih potreba uz korištenje moderne ArcGIS Platforme iz oblaka u najkraćem roku su pokrenuli nekoliko aplikacija kako bi olakšali stanovništvu da se što bolje snađe u uvjetima prirodne katastrofe. Uz pomoć partnera iz tvrtke European Space Imaging dobili su satelitske snimke visoke rezolucije za područje Drača odmah nakon potresa.

Prva aplikacija koju su pokrenuli pomaže građanima da pronađu najbliže bolnice i lokacije žurnih službi.

image
GDi najbliže bolnice i lokacije žurnih službi.
foto

Druga aplikacija je 'crowdsourcing' aplikacija koja omogućava unos osnovnih informacija o štetama i slika.

U trećoj aplikaciji može se uspoređivati stanje i prije i poslije potresa (korištenjem gore spomenute satelitske snimke) te kroz identifikaciju crvenih točki vidjeti oštećenja na zgradama kako su ih građani unijeli u prije spomenutoj 'crowdsourcing' aplikaciji.

image
GDi usporedba
foto

Sve aplikacije se aktivno koriste i pomažu lokalnoj zajednici u prevladavanju posljedica ovog kastastrofalnog potresa, a stručnjaci GDi-ja i dalje aktivno pomažu i rade na novim aplikacijama koje će pomoći u daljnjim fazama oporavka lokalne zajednice.

Tvrtka GDi je potekla iz Zagreba davne 1989. godine te se pozicionirala kao srednje europski tehnološki lider u više industrijskih IT područja. GDi danas ima urede u 14 zemalja srednje Europe gdje zapošljava više od 250 IT stručnjaka. GDi Ensemble skup aplikacija, vlastiti proizvod tvrtke, implementiran je za poslovne korisnike u 11 vremenskih zona na 4 kontinenta te se sve podržava iz Zagreba.

19. travanj 2024 19:34