Svijet
StoryEditor

Goldman Sach neće omogućavati IPO-ove tvrtkama s isključivo muškom upravom

28. Siječanj 2020.
Žena uprava menadžerica

Glavni izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon rekao je da ova banka neće omogućavati IPO-ove, odnosno neće biti aranžer, tvrtkama koje nemaju barem jednog člana uprave ili odbora suprotnog spola, počevši od 1. srpnja ove godine.

U intervjuu za CNBC Solomon je rekao da je namjera ove incijative privući više žena u uprave i odbore. Želja je da do 2021. godine na vodećim pozicijama budu barem dvije žene.

- Kada se osvrnem na IPO-ove u posljednje četiri godine, kada je žena bila na čelu odbora, performanse IPO-ova bile su mnogo bolje nego tamo gdje nije bilo žena - rekao je Solomon na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. U izjavi za The Post, Goldman je objavio da će ovu politiku proširiti na sve privatne tvrtke u kojima je Goldman Sachs većinski investitor.

U SAD-u i Zapadnoj Europi ova će se politika fokusirati na 'tradicionalno slabo zastupljene grupe kroz različite kriterije poput spola, rase, etničke pripadnosti, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, kaže izvor blizak banci.

Iako je Goldman najveći financijski igrač koji je napravio ovaj hrabar korak prema raznolikosti na razini uprave, nije jedini.  2017. godine investicijski je div sa sjedištem u Bostonu pokrenuo svoju kampanju 'Neustrašiva djevojka' kako bi napravio pritisak na javna poduzeća da postave više žena u uprave, piše New York Post.

Taj je program postao poznat po istoimenoj skulpturi koju je State Street naručio da ga simbolizira, a koja je do prosinca 2018. stajala nasuprot kipu 'Charging Bull' u blizini Wall Streeta i sada stoji ispred njujorške burze. State Street je tada tvrdio da je više od 300 tvrtki prihvatilo njihov savjet i u uprave i odbore zaposlilo više žena. 

Potez Goldman Sachsa mogao bi, međutim, napraviti dodatan zamah jer je jedan od najistaknutijih korisnika programa IPO-a na globalnoj razini. 

Lani je Goldman bio među bankama koje su neuspješno pokušale WeWork objaviti u javnosti. Naime, Goldman Sachs procijenio je WeWork na 47 milijardi dolara prije no što je napustio postupak kada je tvrtkina predviđena procjena pala na osam milijardi dolara. Treba dodati da je WeWork u Upravi imao isključivo muškarce. 

17. travanj 2024 01:02