Svijet
StoryEditor

Goldman Sachs planira pokrenuti DeFi ETF koji nema veze s decentraiziranim financijama

29. Srpanj 2021.

Investicijska banka Goldman Sachs posljednjih mjeseci obratila je veću pozornost na ethereum i decentralizirane financija (DeFi). Prema jučerašnjem podnesku Komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC), spreman je ponuditi ETF povezan s tvrtkama u sektoru.

Goldman Sachs Innovate DeFi i Blockchain Equity ETF pružit će investitorima izloženost tvrtkama usklađenim s temama blockchain tehnologije i digitalizacije financija, prenose iz banke.

ETF je investicijski proizvod koji prati imovinu ili grupu imovine, te se trguje poput dionica na tradicionalnim burzama. Iako SEC ima puno posla s prijavama za bitcoin ETF-ove, koji bi investitorima pružili pristup bitcoinu bez potrebe da sami pohranjuju i osiguraju digitalnu imovinu, regulator još nije odobrio takav fond.

Prijedlog Goldman Sachsa, koji je povezan s dionicama tvrtke, a ne kripto imovinom, mogao bi imati veće šanse za uspjeh kod konzervativnijih investitora. Iz Goldmana su izjavili kako će fond biti osmišljen tako da odgovara izvedbi Solactive Decentralized Finance and Blockchain Indeksu. Međutim, njemački proizvođač indeksnih fondova ne navodi takav ETF na svojoj web stranici.

Međutim, Solactiveov indeks performansi blockchain tehnologije ima 'teške udarače' kao što su Nokia, Facebook, Googleova matična tvrtka Alphabet, Mastercard i PayPal. Iako neke od tih korporacija imaju kripto aspiracije ili projekte poput Facebookai PayPala, njihova izloženost blockchainu nije nužno u stupnju poput Microstrategya, Squarea ili Coinbasea.

Osim toga, sumnjiv je pokušaj promoviranja tzv. DeFi-ja koji za svrhu ima ukloniti posrednike kao što su velike financijske institucije i tvrtke iz procesa kao što su bankarstvo, kreditiranje i trgovanje. To nije spriječilo Goldmana da stvarno investira u taj sektor.

U lipnju su se priključili krugu financiranja tvrtke Blockdaemon za blockchain infrastrukturu vrijednu 28 milijuna dolara. Kasnije tog mjeseca otkrili su planove za otvaranje trgovanja ethereum opcija u narednim mjesecima. No, spominjanje DeFi-a, a uvrštavanje Nokie u ETF i to najvećom alokacijom, odjeknulo je kripto zajednicom koja već sarkastično i ironično kreira memove s legendarnim modelom Nokie 3310.

23. travanj 2024 02:08