Svijet
StoryEditor

Grupa G7 postigla sporazum o minimalnoj stopi poreza za multinacionalne tvrtke

05. Lipanj 2021.
prijava porezafoto Shutterstock

Grupa G7 postigla je danas povijesni globalni sporazum o minimalnoj stopi poreza na dobit za multinacionalne tvrtke.

Prema agencijama, ministri financija iz skupine sedam industrijaliziranih zemalja postigli su dogovor da će minimalna porezna stopa iznositi 15%.

U budućnosti će se porez obračunavati tamo gdje tvrtke posluju, a ne samo tamo gdje im je sjedište, kao i do sada.

U prošlosti su velike tvrtke često izvještavale o sjedištu u zemljama s niskim poreznim stopama i tamo premještale dobit, iako su zarađivale prodajom na drugim tržištima.

Britanski ministar financija Rishi Sunak potvrdio je da su ministri financija skupine sedam najindustrijaliziranih zemalja potpisali sporazum nakon sastanka u Londonu, izvijestio je AP.

Ocijenio je da je postignut povijesni sporazum koji osigurava da tehnološki divovi plaćaju odgovarajuće poreze i koji rješava problem njihovog izbjegavanja plaćanja poreznih obveza.

"Drago mi je objaviti da su ministri financija G7 danas, nakon godina rasprava, postigli povijesni sporazum o reformi globalnog poreznog sustava kako bi ga prilagodili globalnom digitalnom dobu i, što je najvažnije, osigurali da prave tvrtke plaćaju pravo poreza. "mjesto", rekao je Sunak u video objavi na Twitteru.

Sastanak ministara financija G7 održan je uoči godišnjeg summita čelnika skupine koji će se održati od 11. do 13. lipnja u Cornwallu. Britanija je domaćin oba skupa jer trenutno predsjeda tom skupinom.

20. travanj 2024 02:58