Svijet
StoryEditor

Hoće li Elon Musk prodati 10 posto Teslinih dionica? Rezultati Twitter ankete kažu -Da!

08. Studeni 2021.

Izvršni direktor Tesle, SpaceX-a i najbogatiji čovjek na svijetu Elon Musk napisao je da će prodati 10 posto dionica Tesle, ako glasači na Twitteru tako odluče.

Putem ankete na Twitteru 6. studenog, Musk je ušao u raspravu o poreznoj politici SAD-a nudeći se da je testira prodajom Teslinih dionica koje trenutno vrijede 23 milijarde dolara.

Američka ministrica financija Janet Yellen izazvala je pomutnju ove godine tvrdeći da bi vlada trebala oporezivati nerealizirane dobitke u sklopu plana usmjerenog na 'iznimno bogate' porezne obveznike.

Većina investitora pa tako i zagovornici bitcoina odmah su se okrenuli protiv prijedloga, jer podrazumijeva koncepte koji su gotovo nemoguće primjenjivi na kriptovalute, ali i na ostale financijske instrumente.

Musk, čiji portfelj uključuje bitcoin, ether i dogecoin, izbjegao je izravne kritike. Umjesto toga obećao je prodati 10 posto svojih dionica koje ima u Tesli ako rezultati ankete tako odluče.

- Pridržavat ću se rezultata ove ankete, kako god oni završili - napisao je na Twitteru.

Dodao je kako ne prima novčanu plaću ili bonus s bilo kojeg mjesta, te će prodaja tako predstavljati njegov jedini oporezivi događaj.

U vrijeme pisanja ovog teksta, 57,9 posto od 3,5 milijuna ispitanika u anketi izjavilo je da bi trebao prodati 19,3 milijuna dionica po 1.222 dolara, prema završnoj cijeni od petka, što je ukupno 23.582.600.000 dolara.

Nedavni rast Teslinih dionica pogurali su Muskovu neto vrijednost preko četvrtine bilijuna dolara. Prema Forbesu, najbogatiji čovjek na svijetu trenutačno teži 318 milijardi dolara.

Ekonomske odluke najbogatijeg čovjeka na svijetu prethodno su uznemirile kripto tržište, posebice kada je Tesla zaustavila bitcoin plaćanja za svoja vozila zbog ekoloških implikacija rudarenja.

Hoće li prodaja, ako do nje stvarno dođe, uznemiriti i tržište dionica? Također postavlja se pitanje što će Musk učiniti s realiziranim dobicima? Saznat ćemo ubrzo.

22. travanj 2024 04:31