Svijet
StoryEditor

I Slovenija je u recesiji, BDP pao 13 posto! Pad u Italiji veći nego što se očekivalo!

31. Kolovoz 2020.
Slovenija u recesiji

Slovenski BDP realno je smanjen za 13 posto u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavio je u ponedjeljak slovenski statistički ured. Prema desezoniranim podacima, u odnosu na prethodno tromjesečje slovenski BDP je pao za 9,6 posto, a za 12,9 posto na godišnjoj razini. U prvoj polovici godine smanjen je za 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Statistički podaci tako su potvrdili da je Slovenija u tehničkoj recesiji, a uzrok su negativni učinci zatvaranja gospodarstva i javnog života kako bi se suzbilo širenje novog koronavirusa.

BDP je, naime, pao drugi kvartal zaredom: u prvom tromjesečju, krajem kojega je vlada proglasila epidemiju i zaustavila javni život, bio je realno 2,5 posto niži nego u istom razdoblju prošle godine i 3,7 posto niži prema desezoniranim podacima. U odnosu na prethodno tromjesečje, u prvom ovogodišnjem kvartalu pao je za 4,8 posto. Pad BDP-a u drugom tromjesečju posljedica je smanjenja većine njegovih komponenti. 

Potrošnja kućanstava, koja je među najvažnijim sastavnicama domaće potrošnje, u drugom tromjesečju 2020. bila je 16,6 posto manja, dok su bruto investicije u osnovni kapital pale za 16,7 posto. Pao je i slovenski izvoz i to za 24,5 posto u odnosu na lanjsko drugo tromjesečje.

Podaci za drugo tromjesečje potvrdili su prognoze Ureda za makroekonomske analize i razvoj (UMAR), koji je krajem lipnja procijenio da bi pad mogao biti između 13 i 15 posto.

No, već u trećem tromjesečju situacija u značajnom dijelu slovenskog gospodarstva počela se poboljšavati, što pokazuju i makroekonomski podaci te ankete poduzeća i potrošača. Tijekom 2020. godine, pad BDP-a bez novih novih velikih šokova, prema predviđanjima domaćih i međunarodnih institucija ne bi trebao prelaziti osam posto, navodi slovenska novinska agencija STA.

Isto tako, talijansko gospodarstvo zabilježilo je u drugom tromjesečju dublji pad no što je početno procijenjeno, pokazalo je u ponedjeljak izvješće statističkog ureda, odražavajući teške ekonomske posljedice pandemije koronavirusa. Talijansko je gospodarstvo u razdoblju od travnja do lipnja palo 12,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Istat.

Sredinom ožujka statistički je ured preliminarno procijenio da je BDP u razdoblju od travnja do lipnja, u jeku prvog vala pandemije koronavirusa, pao 12,4 posto. Na godišnjoj razini talijansko je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo 17,7 posto, što je za 0,4 postotna boda više nego što je procijenjeno u preliminarnom izvješću, priopćio je Istat.

Najviše su na tromjesečnoj razini pali izvoz i uvoz, za 26,4 odnosno 20,5 posto. Oštro je pala i potrošnja kompanija, za 14,9 posto, dok je konačna potrošnja kućanstava smanjena 'samo' 8,7 posto. Izvoz i uvoz bilježili su najveći pad i na godišnjoj razini, za 33,1 odnosno 26,8 posto. Potrošnja kompanija pala je 21,6 a potrošnja kućanstava 13,7 posto.

21. travanj 2024 05:53