Svijet
StoryEditor

Infografika: Direktori predviđaju kakav će biti oblik oporavka od pandemije

22. Rujan 2020.
ekonomski oporavak

Je li čaša napola puna ili prazna? Kada god se priča o oporavku gospodarstva uvijek postoje oni puni optimizma kao i oni kod kojih prevladava pesimizam, a trenutno stanje svjetskog gospodarstva koje je pandemija u nekim sektorima dotukla do koljena nije iznimka.

Gospodarski oporavak dolazi u četiri različita oblika, a ova infografika pokazuje koji bi se mogao ostvariti na temelju predviđanja izvršnih direktora iz cijelog svijeta. Četiri različita oblika su L, U, W i V,  a evo što svaki od njih karakterizira i koliko obično pojedini oporavak traje.

L-oblik

Ovaj scenarij pokazuje nagli pad gospodarstva, nakon kojeg slijedi sporo razdoblje oporavka. Često je isprekidana trajnom nezaposlenošću i treba nekoliko godina da se vrati na prethodnu razinu.

U-oblik

U ovom scenariju gospodarstvo stagnira nekoliko kvartala pa sve do dvije godine, prije nego što doživi relativno zdrav uspon natrag na svoj prethodni vrhunac.

W-oblik

Ovaj scenarij nudi primamljivo obećanje oporavka, zatim naglo pada te nakon toga ulazi u period oporavka koji traje do dvije godine. W-oblik oporavka nazivaju i recesija s dvostrukim umakanjem i slična je onoj koja se viđala početkom 80ih godina.

V-oblik

Ovo je uvijek najbolji slučaj. Nakon oštrog pada događa se isto takav oštar rast tj. oporavak. Ovakav oporavak traje manje od godinu dana, a potaknut je posebnim ekonomskim mjerama i snažnom osobnom potrošnjom.

Sljedeći scenarij koji ovdje nije obuhvaćen je Z-oblik, definiran procvatom nakon zaustavljene potražnje. Međutim, to baš i nije rez za sadašnju situaciju s pandemijom, jer se smatra još optimističnijim od oporavka u obliku slova V.

Ovisno o tome koga pitate, osjećaji o oporavku nakon pandemije uvelike se razlikuju. Pa s kojim od ovih potencijalnih scenarija doista imamo posla?

image
foto Visualcapitalist

Think tank Konferencijski odbor anketirao je preko 600 izvršnih direktora širom svijeta kako bi otkrio kako se osjećaju prema vjerojatnosti da će se svaki oblik oporavka odigrati u bliskoj budućnosti.

Prosjek odgovora direktora kaže da će gospodarski oporavak slijediti putanju u obliku slova U.

Međutim, čini se da geografija igra veliku u odgovorima izvršnih direktora. Više od  polovice europskih izvršnih direktora (55 posto) projicira oporavak u obliku slova U, što je znatno više od globalnog prosjeka. To bi moglo biti zato što su se nedavna žarišta COVID-19 uglavnom preusmjerila na druga područja izvan kontinenta, poput SAD-a, Indije i Brazila.

U SAD-u i Japanu 23 posto izvršnih direktora očekuje da se dogodi druga kontrakcija, što znači da bi gospodarska aktivnost mogla doživjeti oporavak u obliku slova W. Iako su obje zemlje doživjele značajan udarac zbog pandemije, postoje velike razlike, što se prije svega odnosi na stope nezaposlenosti na vrhuncu krize. Dok je stopa u SAD-u bila 15 posto, u Japanu je na vrhuncu pandemije iznosila tek 2,6 posto.

U Kini 21 posto izvršnih direktora - ili svaki peti - očekuje brzi oporavak u obliku slova V. Ovo je najoptimističniji pogled od svih ispitanih regija i to s dobrim razlogom. Iako se gospodarski rast u prvom tromjesečju smanjio za 6,8 posto, Kina se u drugom tromjesečju vratila na 3,2 posto.

Konačno, izvršni direktori koji dolaze s bliskog istoka i perzijskog zaljeva su pesimistični. Suočeni s naftnim šokom, 57 posto njih predviđa da će gospodarstvo doživjeti oporavak u obliku slova L koji bi mogao rezultirati stagnacijom u stilu depresije.

Mišljenja izvršnih direktora dolaze u svim oblicima a ovise o geografskom položaju, kulturi i statusu njihovih zemalja i industrija.

image
foto Visualcapitalist
18. travanj 2024 04:47