Svijet
StoryEditor

Infografika: Iz Kine osim virusa stižu i najvrednije startup-tvrtke

30. Siječanj 2020.
startup glavna

Analitička tvrtka CB Insights objavila je listu najvrednijih startup tvrtki na svijetu i vodeće mjesto pripalo je kineskom startupu Bytedance koji stoji iza sve popularnijeg TikTok-a ali i kineske feed platforme Toutiao koja koristi umjetnu inteligenciju kako bi korisnicima isporučivala sadržaj krojen posebno za svakog korisnika te platforme. Kineski Bytedance se procjenjuje na 75 milijardi dolara.

Drugi najcjenjeniji startup prema CB Insightsu također dolazi iz Kine, a zove se Didi Chuxing  i radi se o, mogli bi reći, kineskom Uberu. Vrijednost Didija iznosi 56 milijardi dolara.

Među deset najvrjednijih startupa čak su četiri iz Kine, s tim da su dva kineska na prva dva mjesta, dok ih pet stiže i Sjedinjenih američkih Država i jedan iz Indije.

image
foto Statista

Treće mjesto drži Juul Lab iz SAD-a, a radi se o e-cigaretama, zatim Stripe (fintech), Airbnb, Space X i Epic Games i svi vrijede najmanje 15 milijardi dolara.

Iz prvih deset nedavno je ispala startup kompanija WeWork, dok je najveći skok ostvarila američka fintech kompanija Stripe koja je povećala vrijednost u zadnjih godinu dana s 22,5 milijardi na 35,3 milijarde dolara i kineska platforma za dijeljenje video sadržaja Kuaishou koja je nova na ovoj ljestvici, a procjenjuje se da vrijedi oko 18 milijardi dolara.

Prema CB Insightsu u siječnju 2020. godine u svijetu postoji više od 400 startup tvrtki čija je vrijednost procijenjena na milijardu dolara ili više, dok im je kumulativna vrijednost 1,3 bilijuna dolara.

26. travanj 2024 14:34