Svijet
StoryEditor

Infografika: Kako će SAD raspodijeliti 2 bilijuna dolara za spas ekonomije u vrijeme koronakrize

03. Travanj 2020.

Svijet poduzima sve mjere kako bi se pandemija COVID-19 usporila. I iako su mjere poput zatvaranja poduzeća i ograničavanja putovanja u neku ruku dobre za usporavanje širenja virusa, one također imaju dramatičan utjecaj na svjetsko gospodarstvo.

Američki su zakonodavci prošli tjedan usvojili takozvani CARES Act (The Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act), koji je postao najveći novčani poticaj u modernoj povijesti i više je nego udvostručen od poticaja koji su išli za vrijeme financijske krize 2009. godine.

Današnja infografika pokazuje gdje će se potrošiti ta dva bilijuna dolara.

image
foto Visualcapitalist

Sredstva za fizičke osobe

Iznos: 603,7 milijardi dolara - 30 posto ukupnog Zakona CARES Act

Kako bi brzo potaknula ekonomiju, američka će vlada podijeliti 'helikopterski novac', tj. izravna novčana plaćanja pojedincima i obiteljima. Plan je da se svim građanima koji zarađuju do 75 tisuća dolara godišnje, jednokratno uplati 1200 dolara. Za one koji zarađuju više od 75 tisuća dolara godišnje, iznosi plaćanja će se postupno ukinuti, završavajući na razini od 99.000 dolara. Obitelji će za svako dijete dobiti dodatnih 500 dolara.

Također, privremeno su obustavljeni studentski zajmovi što znači da se do rujna 2020. godine ne moraju plaćati, kao ni kamate na te zajmove.  Zajmoprimci sa savezno podržanim kreditima mogu zatražiti odstupanje od plaćanja hipoteke na najviše šest mjeseci. A doći će i do proširenja naknada za nezaposlene, uključujući četveromjesečno povećanje naknade. Ovaj plan uključuje freelancere, radnike u gig ekonomiji (ekonomija kratkotrajnih poslova) i zaposlenike na privremenom dopustu.

Sredstva za velike tvrtke

Iznos: 500 milijardi dolara - 25 posto ukupnog Zakona CARES Act

Ova komponenta paketa usmjerena je na stabilizaciju velikih poduzeća u teško pogođenim sektorima. Najočitija industrija koja će dobiti podršku bit će aviokompanije. Oko 58 milijardi dolara izdvojeno je za komercijalne i teretne aviokompanije, kao i zračne prijevoznike. Čak 17 milijardi dolara dodijeljeno je za 'održavanje nacionalne sigurnosti'. Iako se ovom odredbom po imenu ne spominje nijedna konkretna tvrtka, smatra se da je glavni primatelj Boeing.

Sredstva za male tvrtke

Iznos: 377 milijardi dolara - 19 posto ukupnog Zakona CARES Act

Kako bi se olakšalo opterećenje poduzeća u cijeloj zemlji, administraciji za malo gospodarstvo (SBA) bit će dodijeljeno 350 milijardi dolara kako bi kvalificiranim organizacijama osigurali kredite do 10 milijuna dolara. Ta se sredstva mogu koristiti za tekuće troškove poput plaćanja najamnine prostora ili plaća kako bi se zadržali zaposlenici.

Također, prijedlogom zakona izdvajaju 10 milijardi dolara bespovratnih sredstava za mala poduzeća kojima je potrebna pomoć u pokrivanju kratkoročnih operativnih troškova.

Sredstva za državne i lokalne samouprave

Iznos: 340 milijardi dolara - 17 posto ukupnog Zakona CARES Act

Najveći dio sredstava koji se daje lokalnim i državnim vlastima je 274 milijarde dolara namijenjenih izravnom odgovoru na COVID-19. Ostatak sredstava u ovoj komponenti otići će u škole i službe za brigu o djeci.

Sredstva za javne i zdravstvene usluge

Iznos: 179,5 milijardi dolara - 9 posto ukupnog Zakona CARES Act

Najveća kriška ove pite pripada zdravstvenim djelatnicima, koji će dobiti 100 milijardi dolara bespovratne pomoći za borbu protiv COVID-19. Ovo je bio veliki zahtjev skupina koje predstavljaju zdravstvenu industriju, jer izgleda kako nadoknađuju izgubljeni prihod uzrokovan usredotočenjem na epidemiju. Također, za nacionalni zdravstveni program će se povećati plaćanja za 20 posto.

Novac je također izdvojen za inicijative poput povećanja dostupnosti ventilatora i maski, kao i pružanja dodatnih sredstava Centru za kontrolu bolesti.

Na kraju dodajmo, da se osim navedenih financiranja, CARES ACT bavi i programima povezanim sa sigurnosti hrane, a nisu izostavljene ni obrazovne i umjetničke inicijative.

image
CARES act
foto Visualcapitalist
24. travanj 2024 11:02