Svijet
StoryEditor

Infografika: Koje su države najveći izvoznici računalnih uređaja?

23. Rujan 2020.

Portal HowMuch.net nam ponovno daje zanimljivu infografiku o zemljama koje su lideri u izvozu računalnih uređaja, a podaci se odnose na prošlu 2019. godinu.

Azija, Europa i Sjeverna Amerika dominiraju izvoznim tržištem računalnih uređaja dok su Južna Amerika, Afrika i Bliski istok na ovoj listi dale po jednu zemlju – Brazil, Južnu Afriku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Kina je daleko najveći izvoznik računalnih uređaja i komponenti na svijetu sa 148 milijardi dolara godišnjeg izvoza, što predstavlja više od 40 posto cjelokupnog globalnog tržišta. Kineski ukupan iznos isključuje Hong Kong (21 milijardi USD) i Tajvan (9 milijardi USD).

image
foto Howmuch.net

Meksiko ima drugi najveći udio na tržištu s 32 milijarde dolara ili oko 8,7 posto ukupnog svjetskog udjela, dok je na trećem mjestu SAD čija se vrijednost izvoza računalnih uređaja i komponenti procjenjuje na 26 milijardi dolara.

Mnogo različitih tvrtki proizvodi računala i pametne telefone, a mnogi svoje mikročipove nabavljaju upravo iz Kine, uključujući i Apple, i činjenica je da se svijet oslanja na Aziju kada je riječ o proizvodnji i izvozu računala, čipova i pametnih telefona.

Od EU država koje su uhvatile dio ovog tržišta treba spomenuti Nizozemsku s 28 milijardi dolara izvoza u 2019. godini, Njemačku s 15 milijardi i Češku s 13 milijardi.

image
foto Howmuch.net
18. travanj 2024 00:04