Svijet
StoryEditor

Infografika: Koje zemlje najviše ovise o turizmu?

03. Lipanj 2020.
Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda procjenjuje da će zbog pandemije koronavirusa obim međunarodnog turizma ove godine pasti i do 80 posto u odnosu na 2019. te da će uslijed toga pod upitnikom biti najmanje 100 milijuna radnih mjesta.

Bez stalnog priljeva prihoda od turizma mnoge bi se zemlje, uključujući i Hrvatsku, mogle suočiti s ogromnim ekonomskim problemima. Ta slika se polako već pokazuje istinitom, jer je lipanj u Hrvatskoj inače mjesec kada se turisti počinju slijevati na naše obale i otoke, a sada čitamo članke o praznim ulicama, stradunima, trgovima i kavama za 10 kuna na Hvaru koje u ovo doba godine, u normalnim vremenima nisu bile ispod, barem, 20 kuna. Svi pričaju o okretanju domaćim turistima u nadi da se spasi što se spasiti da, ali svima je jasno da domaći turisti ni izbliza ne mogu nadoknaditi i napuniti kasu kako to rade stranci za ljetnih mjeseci u Hrvatskoj.

No, nismo samo mi u problemima. Kako globalna turistička industrija i turizam usporavaju, efekti na globalnu zaposlenost u tom sektoru postaju itekako vidljivi. Prema podacima s kojima raspolaže Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (World Travel and Tourism Council) ukupno je 330 milijuna radnih mjesta povezano s industrijom turizma, a turizam doprinosi 10 posto, odnosno 8,9 bilijuna dolara globalnom BDP-u svake godine.

image
foto visualcapitalist

Današnja infografika koristi podatke Svjetskog vijeća za putovanja i turizam te ističe zemlje koje najviše ovise o industriji putovanja i turizma prema zaposlenosti.

Globalno, 44 se zemlje širom svijeta oslanjaju na turističku industriju za više od 15 posto svog ukupnog udjela u zaposlenosti, pa ne iznenađuje da će upravo te zemlje pretrpjeti najveću ekonomsku štetu uzrokovanu koronakrizom. Na prvom mjestu to su otočne države koje su se gotovo u potpunosti posvetile ovoj gradni industrije.

Također, podaci pokazuju u kojoj se mjeri neke veće države oslanjaju na turizam.  Na Novom Zelandu, primjerice, turistička industrija stvara 479.000 radnih mjesta, dok u Kambodži turizam doprinosi 2,4 milijuna radnih mjesta.

Izvješće navodi i Hrvatsku kao zemlju koja je turistička žarišna točka i koja se nada da će kasnim otvaranjem sezone spasiti barem nešto od ovosezonskog turističkog doživljaja.

Turistički orijentirane zemlje i dalje su najteže pogođene globalnim zabranama putovanja, ali utjecaj imaju i najveće svjetske ekonomije. U Španjolskoj je turizam na trećem mjestu po doprinosu ukupnom gospodarstvu, a ako obustava putovanja i ulaska u zemlju ostanu na snazi do rujna, predviđa se da će izgubiti 62 milijarde eura prihoda.

image
foto visualcapitalist

S druge strane, Južna Koreja je najmanje pod utjecajem turizma sa samo 2,8 posto svog BDP-a koji ima udio u ovoj industriji.

Koje zemlje zarađuju najviše od turizma?

Na vrhu liste je svakako SAD gdje je turizam doprinio s više od 1,8 bilijuna dolara gospodarstvu, ili 8,6 posto BDP-a u 2019. U međuvremenu se doprinos putovanja i turizma kineskom gospodarstvu više nego udvostručio tijekom posljednjeg desetljeća, približivši se 1,6 milijardi dolara. Kako bi pomogle jačanju gospodarske aktivnosti, Kina i Južna Koreja su ublažile ograničenja uspostavljanjem putnog koridora, a takav način postepenog otvaranja slijede i druge zemlje. Ipak, hoće li to biti dovoljno da se spasi ovogodišnja turistička sezona teško je reći, ali vjerojatnije je da ove mjere postepenog otvaranja neće biti dovoljne.

image
foto visualcapitalist
21. travanj 2024 09:07