Svijet
StoryEditor

Infografika: Najjači izvozni proizvodi po zemljama

20. Studeni 2020.
Danas izvoz čini otprilike 25 posto ukupne svjetske proizvodnje, a nafta je najveći izvozni proizvod u više od 50 svjetskih država.

Od 2000. godine ukupna vrijednost cjelokupnog svjetskog izvoza skočila je na 19,5 bilijuna dolara. Ova infografika stranice HowMuch.net prikazuje koja je roba ili usluga zaslužna za najveći izvoz zemalja prema vrijednosti.

U SAD-u nafta nadmašuje sve ostale izvozne robe i usluge s tim da sirova nafta čini 35 posto ukupnog izvoza nafte. S tržištem procijenjenim na 50,7 milijardi dolara, najveći izvoz Meksika su automobili - što ga čini četvrtim najvećim izvoznikom u svijetu.

image
foto howmuch.net

Od Egipta do Senegala, Afrika ima raznolik spektar izvoza. Prvenstveno se radi o resursima, a prvih pet izvoza su nafta, zlato, dijamanti, prirodni plin i ugljen. U međuvremenu, najveći izvoz Etiopije je kava koja je isporučila gotovo milijardu dolara samo u 2018. Slično tome, na istočnoj obali, Madagaskar je najveći svjetski proizvođač vanilije.

image
foto howmuch.net

Iako je nafta dominantan izvozni proizvod u mnogim zemljama Azije, izvozni krajolik regije puno je više usmjeren na tehnologiju.

Iz Južne Koreje najviše se izvoze elektronički sklopovi. Samsung sa sjedištem u Seulu glavni je dobavljač Applea za više elektroničkih komponenata. Čak 40 posto gospodarske proizvodnje Južne Koreje proizlazi iz njenog izvoznog tržišta.

image
foto howmuch.net

Afganistan najviše izvozi grožđe, dok je nekad to bio opijum. Vrijednost izvoza grožđa procjenjuje na 237 milijuna dolara što znači da gotovo petina afganistanskog izvoza dolazi iz industrije grožđa.

Širom europskog kontinenta automobilska industrija ističe se kao primarni pokretač izvoza, a 14 zemalja automobile navodi kao svoje najbolje izvozno dobro. Zapravo je Europska unija 2019. izvezla ukupno 5,6 milijuna motornih vozila od kojih je 28 posto otpremljeno u SAD, a 16,5 posto u Kinu.

image
foto howmuch.net

Albanija najviše izvozi obuću, mada bi mnogi rekli da se ipak tu radi o jednom dugom, trenutno ilegalnom prirodnom dobru.

Francuska, s druge strane, najviše prihoda od izvoza dobiva zahvaljujući zrakoplovima, dok Danska i Italija izvoze lijekove. Italija je najveći proizvođač farmaceutskih proizvoda u Europi, a globalno čini 2,8 posto farmaceutske prodaje.

Zbog jeftinih cijena električne energije, tvrtke su hrlile na Island kako bi proizvodile aluminij. Islandske brane, koje energiju generiraju iz ledenjačke vode, proizvode električnu energiju čak 30 posto jeftinije nego u Americi.

Kao i druge regije, nafta se ističe kao ključni izvozni proizvod u zemljama diljem Latinske Amerike. Venezuela ima najveće naftne rezerve na svijetu ali zbog sankcija venezuelskoj državnoj naftnoj kompaniji ne cvjetaju ruže i trenutno su na najnižim točkama izvoza u zadnjih 80 godina.

image
foto howmuch.net

Karipske države malo toga izvoze ali im je glavni proizvod turizam. Krstarenja su primarni izvozni proizvod na Bahamima, dok su jahte najznačajniji proizvod na Kajmanskim otocima. Međutim, zbog pandemije, mnoga su od ovih nacionalnih gospodarstava pod povećanim rizikom, a predviđa se da će se neka gospodarstva u regiji 2020. smanjiti za 10 posto.

image
foto howmuch.net

Australija najviše izvozi ugljen dok je na Novom Zelandu taj proizvod mlijeko.

image
foto howmuch.net
23. travanj 2024 08:06