Svijet
StoryEditor

Infografika: Ovo je 25 najbogatijih milenijalaca na svijetu

28. Svibanj 2021.

Na svijetu obitava 2755 milijardera koji zajedno vrijede više od 13 bilijuna dolara, a među svim tim ultrabogatim smjestilo se i nešto više od sto milenijalaca rođenih između 1981. i 1996. godine.

Ova mlada generacija predstavlja oko 3,8 posto svih milijardera na globalnoj sceni sa zajedničkom neto vrijednošću od 573,1 milijarde dolara.

Ova infografika koristi podatke Forbesa i rangira najbogatijih 25 milenijalaca te detaljno opisuje njihov izvor bogatstva, ukupnu neto vrijednost, nacionalnost i dob.

Najstariji milenijalci 2021. navršit će 40, dok najmlađi tek navršavaju 25. To znači da su milenijalci općenito najmlađi milijarderi na svijetu, uz dva koja stižu iz generacije Z, a radi se o Wang Zelongu iz Kine (24) i Kevinu Davidu Lehmannu iz Njemačke (18).

U SAD-u živi najviše milijardera milenijalaca, njih ukupno 33. Kina je na drugom mjestu s 23 milijardera milenijalca, dok ostale zemlje prilično zaostaju.

U SAD-u bogati milenijalci su najčešće vezani uz tehnološke tvrtke poput Facebooka ili Snapchata ili su nasljednici velikog obiteljskog bogatstva poput Lukasa Waltona, unuka Sama Waltona, osnivača Walmarta.

U Kini se ističe osnivačica Relxa, Kate Wang, 39-godišnjakinja koja je svoju tvrtku za e-cigarete i vape proizvode pokrenula prije samo tri godine, a očekuje se da će se uskoro boriti za titulu najbogatije žene u Kini.

Sve ukupno, milijarderi su povećali svoje bogatstvo za 8 bilijuna američkih dolara u ukupnoj neto vrijednosti u odnosu na 2020. godinu, a lista milijardera se u protekloj godini povećala za čak 493 nove osobe. Od svih njih, čak 86 posto je bogatije nego godinu prije.

  • Mark Zuckerberg: + 35 milijardi dolara
  • Zhang Yiming: + 19,4 milijarde dolara
  • Yang Huiyan: + 9,3 milijarde dolara
  • Dustin Moskovitz: + 8,5 milijardi dolara
  • Su Hua: + 14,9 milijardi dolara

Gotovo svi u prvih 25 najbogatijih su povećali svoju vrijednost osim Lukasa Waltona, čija se neto vrijednost smanjila za gotovo tri milijarde dolara između 2020. i 2021. godine.

Iako u svijetu postoji oko 106 milenijalaca milijardera, njihova ukupna neto vrijednost samo je djelić ukupnog bogatstva milijardera, točnije ova mlada generacija drži samo 9,6 posto ekonomske moći u SAD-u. Milenijalci čine samo 7 posto američkih poslovnih lidera, posjeduju 73 milijarde dolara dionica i dionica uzajamnih fondova, predstavljaju 13 posto vođa malog poduzeća i čine 7 posto američkog bogatstva.

image

The World's 25 Millennial Billionaires

foto Visualcapitalist
20. travanj 2024 03:14