Svijet
StoryEditor

Infografika: Ovo su najbogatije obitelji na svijetu u 2020. godini

16. Rujan 2020.
Pandemija COVIDa-19 nije spriječila najbogatije obitelji na svijetu da još povećaju svoje bogatstvo.

Trenutno najbogatija obitelj na svijetu - obitelj Walton, koja je vlasnik maloprodajnog lanca Walmart, povećala je svoje bogatstvo za 25 milijardi dolara. To znači da je suma na njihovim računima rasla oko 3 milijuna dolara na sat.

Ova infografika koristi podatke Bloomberga i rangira najbogatijih 25 obitelji na svijetu. Podaci isključuju bogatstvo prve generacije i bogatstvo pod nadzorom jednog nasljednika, zbog čega na popisu nema Jeffa Bezosa ili Billa Gatesa. Također su isključene obitelji čiji je izvor bogatstva previše difuzan da bi se mogao procijeniti.

Međugeneracijsko bogatstvo je moćna stvar i često prevlada padove na tržištima, socijalna previranja ili ekonomsku neizvjesnost pa ni ova godina nije iznimka.

25 najbogatijih obitelji u 2020. godini

Waltonovi su daleko najbogatija obitelj na popisu, s neto vrijednošću od 215 milijardi dolara - to je 95 milijardi dolara više od druge najbogatije obitelji. Sam Walton, obiteljski patrijarh, osnovao je Walmart 1962. godine, a do danas je postao najveći svjetski trgovac po prihodima.

Kad je Sam umro 1992. godine, njegova su djeca - James, Alice i Rob, naslijedila cijelo bogatstvo. Taj trio drži nešto više od polovice Walmarta.

Na drugom je mjestu obitelj Mars s neto vrijednošću od 120 milijardi dolara. Obitelj je poznata po svom carstvu slatkiša, ali zanimljivo je da oko polovice vrijednosti tvrtke dolazi od kućnih ljubimaca. Naime, obitelj Mars u svom vlasništvu ima nekoliko popularnih brendova hrane za kućne ljubimce uključujući Pedigree, Cesar i Royal Canin. Također, posjeduju oko 800 veterinarskih stanica diljem SAD-a i Kanade.

Obitelj Koch treća je najbogatija obitelj na svijetu. Njihovo bogatstvo temelji se na naftnoj tvrtki koju je osnovao Fred C. Koch. Nakon Fredove smrti 1967. godine, tvrtku su naslijedila njegova četiri sina - Frederick, Charles, David i William. Nakon obiteljske zavade, Frederick i William napustili su posao, a Charles i David nastavili su graditi megaindustrijski konglomerat poznat kao Koch Industries.

Unatoč padu vrijednosti nafte ove godine, bogatstvo obitelji Koch i dalje iznosi 109,7 milijardi dolara.

Najbogatije obitelji po sektorima

Važno je napomenuti da su mnoge od ovih obitelji diverzificirale svoja ulaganja u razne industrije. Primjerice, dok je bogatstvo obitelji Koch uglavnom koncentrirano u industrijskom sektoru i proizvodima, oni se također bave nekretninama.

Unatoč globalnoj recesiji, čini se da većini najbogatijih svjetskih obitelji dobro ide. Međutim, nisu svi na popisu uspjeli ove godine. Recimo, bogatstvo obitelji Koch smanjilo se za 15 milijardi dolara od 2019. do 2020. godine, a trenutna politička klima u Hong Kongu negativno je utjecala na carstvo nekretnina obitelji Kwok.

22. travanj 2024 22:41