Svijet
StoryEditor

Infografika: Pandemijska ekonomija - što se kupuje za vrijeme koronakrize

10. Travanj 2020.

Pandemija COVIDa-19 utječe na svaki aspekt života, pa tako i na način na koji kupujemo. Ali ne samo to, zbog pandemije su se promijenile i kupovne navike i neki inače sekundarni proizvodi iskočili su u pravi plan.

Procjenjuje se da će vrijednost online trgovine do 2023. doseći oko 6,5 bilijuna dolara, a uzlazni trend je već započeo izbijanjem pandemije. U posljednjih nekoliko tjedana online trgovina je procvala i to toliko da su i najveći trgovci poput Amazona prije koji tjedan tražili dodatnih 100 tisuća zaposlenika kako bi mogli pratiti veliku potražnju.

Što se kupuje

Tvrtka Stackline analizirala je online prodaju u SAD-u i sastavila popis najbrže rastućih i opadajućih kategorija proizvoda koji se trenutno kupuju online. I dok se ljudi suočavaju i privikavaju na 'novu normalu' i njihove kupovne navike i ponašanje se prilagodilo trenutnoj situaciji. Iako su 'pandemijske kupovine' polako utihnule u nekim zemljama, i dalje je mnogo potrošača koji gomilaju zalihe u svoju 'pandemijsku smočnicu'.

No, popis proizvoda koji su se našli u top deset je veoma zanimljiv. I dok su gumene rukavice postale standard i nema kućanstva koje ih trenutno nema, aparati za pečenje kruha doživjeli su veliki procvat i nalaze se na drugom mjestu ove liste. Među deset su se našli i utezi tj. oprema za vježbanje pa izgleda da su mnogi u izolaciji uvidjeli svoja tijela, prepali se i odlučili poduzeti nekakve mjere. Kod nas bi vjerojatno rekli, što se trudiš, ljeto je otkazano, ali u SAD-u čini se i dalje traju pripreme za plažu.

image
foto Visualcapitalist

Što se ne kupuje

I dok neki proizvodi doživljavaju procvat, neki drugi pak doživljavaju strmoglavi pad. Na prvom su mjestu prtljaga i koferi jer nitko trenutno ne razmišlja o putovanjima.

image
foto Visualcapitalist


Na drugom mjestu s velikim padom su aktovke, zatim kamere, pa muški kupaći kostimi. Sad znamo tko naručuje onu opremu za vježbanje koja doživljava procvat prodaje, a to su žene.

image
foto Visualcapitalist
25. travanj 2024 05:54