Svijet
StoryEditor

Infografika: Saznajte koje zemlje ulažu više u zdravstvo, a koje u vojsku

28. Srpanj 2020.
medic vojska
Zdravlje i sigurnost su prioriteti mnogih vlada diljem svijeta, no koliko zapravo zemlje ulažu u zdravstvo, a koliko o vojsku?

Iako su podaci koje ćete vidjeti iz 2018. godine, vjerujemo da se nije puno toga promijenilo, barem do početka 2020. godine kada je izbio koronavirus pa su ulaganja u zdravstvo globalno porasla.

Infografika koju nam donosi PixlParade pokazuje kako i koliko 46 zemalja usmjerava svoja sredstva prema zdravstvu, a koliko prema vojsci.

image
foto Visualcapitalist

SAD je vodeća zemlja po izdvajanju za zdravstvo i to po glavi stanovnika iznosi  9.008 dolara što je 1,5 puta više od Norveške koja se nalazi na drugom mjestu. Iako je vladina potrošnja na zdravstvo po stanovniku u SAD-u najveća na svijetu, to ne mora nužno značiti bolje rezultate (poput duljeg životnog vijeka) u usporedbi s drugim razvijenim zemljama.

image
foto Visualcapitalist

Također je vrijedno napomenuti da gore navedene brojke ne pokrivaju sve troškove zdravstvene zaštite koje imaju građani, jer ne obuhvaćaju troškove privatnog osiguranja ili troškove iz vlastitog džepa. Prema podacima OECD-a, ti su dodatni troškovi najveći u mjestima poput Švicarske i Sjedinjenih Država.

image
foto Visualcapitalist

Izrael ima najvišu stopu vojne potrošnje po glavi stanovnika i razlikuje se od drugih po tome što je jedina zemlja na ovoj listi koja ulaže više u obranu nego u zdravstvo.

image
foto Visualcapitalist
17. travanj 2024 21:53