Svijet
StoryEditor

Infografika: Sve bogatstvo svijeta u jednoj fotografiji

21. Siječanj 2020.
foto HowMuch.net

Financijski pojam bogatstva je širok i može poprimiti različite oblike. Iako većina ljudi pod bogatstvo smatra veliku količnu novca na bankovnom računu, vrijednost portfelja dionica ili vrijednost kuće, ono zapravo uključuje i niz manjih stvari, poput starog namještaja ili slika na zidu.

Iz makro perspektive zemlje, bogatstvo postaje još sveobuhvatnije jer se ne radi samo o imovini koju posjeduju privatna domaćinstva ili tvrtke, već i vlasništvu javnosti. 

Ova vizualizacija stiže nam s HowMuch.net-a i pokazuje cjelokupno bogatstvo svijeta na jednom mjestu, razvrstano po zemljama.

Ukupno bogatstvo po regijama

U 2019. godini je ukupno svjetsko bogatstvo poraslo za 9,1 bilijuna dolara na 360,6 bilijuna dolara, što predstavlja rast od 2,6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

image
foto HowMuch.net

Prošle godine, rast globalnog bogatstva premašio je rast stanovništva, postupno povećavajući bogatstvo po odrasloj osobi na 70.850 dolara, što je skok  od 1,2 posto. U skladu s tim, vrijedno je spomenuti da banka Credit Suisse, autor Globalnog izvješća o bogatstvu za 2019. godinu i izvor svih tih podataka, primjećuje da porast od 1,2 posto nije prilagođen za inflaciju.

Poredak zemalja prema ukupnom bogatstvu

Koje su države najbogatije? Pogledajmo 15 zemalja koje imaju najviše bogatstva, prema Credit Suisse banci.

image
foto HowMuch.net

Petnaest najbogatijih nacija kombinira čak 84,3 posto globalnog bogatstva. Na vrhu liste su naravno Sjedinjene Američke Države, koje posjeduju 106,0 bilijuna dolara svjetskog bogatstva - što predstavlja 29,4 posto udjela u globalnom ukupnom iznosu.

Iza SAD-a je Kina, još jedna zemlja s dvoznamenkastim udjelom u globalnom bogatstvu, koji iznosi 17,7 posto bogatstva ili 63,8 bilijuna dolara. Dok zemlja nastavlja s izgradnjom svoje srednje klase, prema jednoj procjeni, kinesko će se privatno bogatstvo povećati za 119,5 posto u sljedećem desetljeću.

Impresivno je da je kombinirano bogatstvo SAD-a i Kine ukupno više od sljedećih 13 zemalja - i gotovo jednako polovici ukupnog globalnog  bogatstva.

20. travanj 2024 01:31