Svijet
StoryEditor

Infografika - Tesla u kategoriji najboljih, no tko još u svijetu bilježi rast u 2021. godini?

03. Rujan 2021.

Prošla godina, kao i za sve, bila je izuzetno teška za američko gospodarstvo. U drugom tromjesečju 2020. godine, država je izvijestila da je zabilježen najveći pad realnog BDP-a ikada.

Zbog korone i mjera, tvrtke su bile prisiljene prilagoditi se situaciji kako god znaju, no, uz svo 'ludilo' neke su uspjele napredovati unatoč pandemiji.

Visual Capitalist donosi 10 najboljih i najbrže rastućih tvrtki u 2021. godini:

image

brzorastuće tvrtke

Visual Capitalist

Kompanija Tesla je većini poznata, a ne čudi što upravo ona zauzima prvo mjesto, s povećanjem vrijednosti tvrtke od 275 posto u odnosu na prethodnu godinu. Visual Capitalist objašnjava da veliki dio njihovog rasta duguju proširenju proizvodnje u Kinu, što je povećalo prodaju u toj zemlji početkom 2020. godine.

No, vrijedi napomenuti da je prodaja Tesle u Kini nedavno počela bilježiti pad. Konkretno u srpnju 2021.godine, Tesla je činila samo 3,9 posto prodaje električnih vozila u Kini, u odnosu na značajnih 12,6 posto samo mjesec dana ranije. Svejedno, izgleda da Teslini ulagači nisu previše zabrinuti jer nakon vijesti o smanjenoj prodaji u Kini, cijene dionica tvrtke su pale jedva za 1 posto.

Uspjeh maloprodaje

No, osim očitih rezultata vrijedi istaknuti i kategoriju maloprodaje koja je, unatoč problemima, također visoko na popisu najbrže rastućih.

Iako su mnogi trgovci primili težak udarac na početku pandemije, određeni brendovi odjeće koncentrirani na sportsku i udobnu odjeću te lanci za njihovu prodaju, poput Lululmeona i Uniqla, kasnije su zabilježili rast jer je potražnja potrošača za odjećom koja je primjerenija za boravak kod kuće narasla.

Na primjer, tijekom zatvaranja trgovina, Lululemon je uspio povećati svoj neto prihod za 11 posto u 2020. godini, a dobar rezultat je, naravno, postugnut koncentracijom na online trgovinu i njezinim povećanjem.

image

brzorastuće tvrtke

Visual Capitalist

27. travanj 2024 03:24