Svijet
StoryEditor

Infografika: Unatoč lošoj godini prodaja električnih automobila raste

01. Srpanj 2020.

Unatoč tome što je 2019. godina za svjetsku automobilsku industriju bila nešto lošija, prodaja električnih automobila nastavila je s rastom. Prema najnovijem izdanju Global EV Outlook Međunarodne agencije za energiju, prodaja električnih putničkih automobila u 2019. popela se na 2,1 milijun, te se sada ukupan broj električnih i plug-in hibridnih putničkih automobila popeo na 7,2 milijuna.

Kina je i dalje najveće tržište električnih vozila i sama je odgovorna za polovicu prodanih u prošloj godini, zatim slijedi Europa s 560 tisuća i SAD s oko 330 tisuća prodanih električnih automobila. Izuzetan položaj Kine ogleda se i u broju električnih vozila u upotrebi. Prema IEA-i, na Kinu otpada 3,35 milijuna od ukupnih 7,2 milijuna, što je dvostruko više nego u SAD-u.

No, iako ove brojke možda izgledaju impresivno, električni automobili i hibridi činili su samo 2,6 posto globalne prodaje osobnih automobila prošle godine.

image
foto Statista


IEA očekuje da će električni automobili u 2020. godini nadmašiti automobilsku industriju u cjelini, jer se očekuje prodaja u skladu s prošlogodišnjim ukupnim brojem, a očekuje se i da će se globalno tržište osobnih automobila smanjiti za 15 posto zbog pandemije koronavirusa.

image
foto
19. travanj 2024 18:45