Svijet
StoryEditor

[Intervju] Mislav Javor (AMPnet): Našom tehnologijom do sada su pokrenuta tri procesa tokenizacije

15. Listopad 2021.
Mislav Javor
Procesi tokenizacije koje je AMPnet do sada pokrenuo uključuju obnovljive izvore energije u Grčkoj, nekretnine u Hrvatskoj i nalazište zlata u Ekvadoru. Trenutno su u procesu pokretanja dodatnih deset tokenizacijskih projekata

Prošlog tjedna izašla je vijest da najveći coworking prostor u regiji, WESPA Spaces prikuplja kapital za širenje izdavanjem tokena koristeći tehnologiju domaće platforme AMPnet. U kampanji dugoj četiri mjeseca ulagačima je na raspolaganju 10 posto udjela u poslovanju kompanije. WESPI Spaces cilj je prikupiti 300 tisuća eura kapitala za daljnje širenje vlastitih kapaciteta, ubrzani rast i dodatna zapošljavanja.

AMPnet ne djeluje samo lokalno, već i globalno te su do sad sudjelovali u dva inozemna projekta u Grčkoj i Ekvadoru.

Tokenizacija postaje sve popularnija te će se u budućnosti o AMPnetu moći još puno čitati, s obzirom da su u procesu pokretanja dodatnih deset tokenizacijskih projekata. Razgovarali smo s Mislavom Javorom, direktorom AMPneta o prednostima i preprekama tokenizacije, budućim planovima tvrtke i oblicima imovine koji se mogu tokenizirati.

Koje su najveće prepreke tokenizacije po vašem mišljenju?

- Najveće prepreke su opće nerazumijevanje procesa tokenizacije i što isti predstavlja s jedne strane, a s druge strane regulatorna nejasnoća oko toga što je dopušteno, a što nije. Obje prepreke, na sreću, nisu 'zid' i ovise samo o edukaciji investitora i 'ponuđača'.

Koje su najveće prednosti tokenizacije?

- Najveća prednost tokenizacije svakako je mogućnost digitalnog prijenosa udjela u tvrtkama, nekretninama i ostalim 'imovinama'. To samo po sebi smanjuje trajanje procesa prodaje udjela, znatno smanjuje cijenu istog procesa i povećava likvidnost tokenizirane imovine.

Koji blockchain koristite i zašto?

AMPnet, kao tehnološka tvrtka, nudi svoj proizvod na nekolicini blockchaina. Primarno na Ethereum, Polygon, NEAR i Moonriver blockchain platformama. U našem slučaju, klijenti odabiru koji blockchain žele koristiti. Neki su bolji zbog količine dostupnog kapitala i 'poznatosti' (npr. Ethereum), dok su drugi dobri zbog male cijene transakcija (npr. NEAR i Polygon). Odabir blockchaina je primarno inženjerski problem, pa kao takav, svaki izbor je kompromis - ne postoji jedan točan odgovor.

Fokusirate li se samo na tokenizaciju nekretnina ili pružate rješenja i za ostale tipove imovine i usluga?

- AMPnet pruža tehnologiju pomoću koje je moguće tokenizirati bilo koju vrstu imovine. Na našim je klijentima da primjene tehnologiju na svoju vrstu imovine ili svoje regulatorno okruženje. Mi se nipošto ne bavimo tokeniziranjem za naše klijente - mi im dajemo lak način da isti proces odrade samostalno.

Koliko zaposlenih ima AMPnet?

AMPnet trenutno ima devet zaposlenih, s ciljem kratkoročnog širenja na 12 do 15 ljudi.

U koliko ste projekata tokenizacije do sada sudjelovali?

Našom tehnologijom, do sada su pokrenuta tri procesa tokenizacije - uključujući obnovljive izvore energije u Grčkoj, nekretnine u Hrvatskoj i nalazište zlata u Ekvadoru. Trenutno smo u procesu pokretanja dodatnih deset tokenizacijskih projekata.

Co-working prostori čine se kao idealan primjer i use case za tokenzaciju, možete li navesti još koje primjere?

Idealni primjeri su komercijalne nekretnine sa stabilnim prihodima - npr. uredske zgrade, parking, marine, hoteli, trgovački centri, itd. Pomoću tokenizacije mogu sudjelovati u prikupljanju kapitala na slobodnom tržištu, a raspodjela dobiti im postaje nekoliko redova veličine lakša. Izuzev toga, vjerujem da će tokenizacija udjela u tvrtkama - kada vlasnici istih shvate njene prednosti, biti najveće područje primjene. Ako netko tokenizira svoju tvrtku primanje vanjskih investitora se reducira s kompleksnog procesa upisivanja u sudski registar, dobavljanja pravnih dokumenata i sličnog na jednostavnu online proceduru koja može biti gotova u svega par minuta.

Kakvi su vam budući planovi i sprema li se neka nova suradnja unutar granica Hrvatske?

Sprema nam se nekoliko suradnji unutar Hrvatske, a budući planovi uključuju naravno širenje, ali i približavanje tradicionalnih investicijskih klasa (npr. nekretnine, equity) ljudima u svijetu decentraliziranih financija.

Kome je prvenstveno namijenjen vaš proizvod?

Naš proizvod namijenjen je svakome tko želi olakšati proces prodaje udjela u svojoj imovini. Dakle vlasnicima nekretnina, obnovljivih izvora energije, startupima te malim i srednjim tvrtkama.

Što se tiče compliancea i regulatornih zahtjeva, zadaju li vam poteškoće u poslovanju?

Kao što sam rekao - AMPnet isključivo pruža tehnologiju za tokenizaciju, tako da je na nama samo da omogućimo klijentima da na što lakši način prilagode svoje poslovanje regulatoru. AMPnet kao tvrtka ne pruža usluge tokeniziranja niti pruža pravne savjete. Mi smo, na kraju dana, ipak grupa inženjera, a ne pravnika.
U Hrvatskoj naši dosadašnji klijenti koriste model Europske zadruge čime sami investitori postaju sudionici iste zadruge i kao takvi ostvaruju sva prava kao klasični investitori. Vjerujem da će se uz AMPnet tehnologiju razviti čitava lepeza pravnih modela tokenizacije, a naši klijenti osigurati potpuno slaganje s nacionalnim i nadnacionalnim regulativama.

27. travanj 2024 01:56