Svijet
StoryEditor

Investitori sada trebaju preći preko ‘zida zabrinutosti‘, a tehnološke kompanije u tome itekako pomažu

04. Svibanj 2020.
Piše:
piše Vlatko Kesegić
[email protected]

Objava kontrakcije američkog BDP-a od 4,8% u prvom tromjesečju ove godine samo je početak negativnih statistika uslijed pandemije COVID-19 virusa. Podatak o padu ekonomskih aktivnosti kakav nije zabilježen od posljednje financijske krize dio je negativnog niza u makroekonomskim objavama poput višemilijunskih prijava novih nezaposlenih Amerikanaca svakog tjedna ili oštrog pada maloprodaje.

Ipak, tržišta dionica trenutno prikazuju drugačiju odnosno optimističniju sliku s obzirom da je vodeći S&P 500 indeks vratio polovicu bodova izgubljenih tijekom panike koja je vladala od polovice veljače do 23. ožujka kada su se ulagatelji, nikad zabilježenom brzinom, rješavali dionica u očekivanju podataka kojima smo danas svjedoci.

Iznenađujuće brz oporavak na burzama svakako je bio potpomognut pravovremenom i odlučnom reakcijom središnjih banaka, posebno američkog Feda koji je u kombinaciji s federalnom vlasti stimulirao ekonomiju i financijska tržišta. Također, pozitivne naznake u usporavanju broja novozaraženih COVID-19 slučajeva, kao i pomaci na području liječenja oboljelih pomoću lijeka remdesivir, potiče predviđanja da je vrhunac epidemije prošao.

Dalekosežne posljedice

Brzina i uspjeh ponovnog otvaranja ekonomije idući je „zid zabrinutosti“ preko kojeg investitori trebaju preći kako bi se potvrdio novi trend rasta cijena dionica. Započeta sezona objave poslovnih rezultata, za djelomično pandemijom zahvaćeni prvi kvartal, počinje otkrivati dobitnike i gubitnike ovog novog svijeta nakon pandemije. Naime, već sada je jasno da povratak u normalu nije izgledan s obzirom da će se nastaviti osjećati posljedice uvedenih uvjeta socijalnog distanciranja i psihologije koja je promijenila navike potrošača uslijed izolacije.

image
Lider - dajte da radimo
foto

Da ovo novo okruženje u kojem će kompanije poslovati pogoduje tehnološkim kompanijama vidljivo je iz izvedbe sektora o kojem smo pisali u posljednjem članku. Tehnološki sektor bilježi drugi najveći rast, odmah poslije zdravstvenog sektora, pa su u posebnom fokusu bili kvartalni rezultati pet tehnoloških giganata, čiji je raspored objava koincidirao u proteklom tjednu.

Ovih pet najvećih tehnoloških kompanija, Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN), Apple (AAPL), Alphabet (GOOGL) i Facebook (FB), ujedno su i pet najvećih sastavnica S&P 500 indeksa, te od početka godine bilježe bolju izvedbu od spomenutog indeksa. Grafičkim prikazom prinosa ovih dionica vidljivo je pozitivno odstupanje.

image
Tehnološke kompanije

Vodeći dionički indeks američkih dionica, S&P 500, bilježi 12,4- postotni pad od početka godine što je znatno slabiji rezultat u odnosu na spomenute dionice koje su nadomak brisanja svojih gubitaka od početka godine ili su poput Amazona i Microsofta u solidnim plusevima.

Razlozi bolje izvedbe leže u činjenici da ulagači smatraju da njihovi poslovni modeli i tržišna veličina mogu značiti da će iz ove krize izaći jače nego što su ranije bile. Naime, snažne bilance s velikim gotovinskim pozicijama i dominatni tržišni udjeli čine ih sigurnijim investicijama od kompanija koje se moraju boriti za goli opstanak poput onih iz avioindustrije ili onih povezanih s turističkim djelatnostima.

Protekli tjedan je bio ključan u potvrdi ovih očekivanja. Usprkos povlačenju svojih smjernica do kraja godine, s obzirom da se rijetko koji menadžment želi upuštati u prognoze o kraju krize, ove kompanije nisu razočarale svoje investitore. Tek je Amazon, koji je najavio neočekivane troškove uslijed COVID-19 prilagodbi u idućem kvartalu, zabilježio osjetniju korekciju cijene dionice koju bi svaki ulagatelj morao prihvatiti s razumijevanjem budući da se rast cijene dionice od početka godine korigirao na i dalje visokih +23,4%.

Snažan trend rasta

Stabilizacija brojki za oglašavanje u travnju bila je ključna za pozitivno iznenađenje kod objava Alphabeta (matične kompanije Googla) i Facebooka. Apple, iako s nešto slabijom prodajom iPhone-a, nije razočarao po pitanju prihoda, dok je Microsoftov odjel poslovanja „u oblaku“ pokazao nastavak snažnog trenda rasta.

Iako ove kompanije nisu izolirane od poteškoća koje se javljaju u skladu sa pogoršanim gospodarskim uvjetima, zadržavanje programa otkupa vlastitih dionica koji se mjere u milijardama dolara svakako podržava očekivanja da će se dominacija ovih giganata nad ostatkom tržišta nastaviti.      

20. travanj 2024 03:27