Korona i biznis
01. lipanj 2020.

Investitori umjesto u dionice tehnoloških giganta počeli masovno ulagati u ‘otpisane‘ dionice

Svjetska tržišta kapitala   
piše Vlatko Kesegić,
FIMA-VRIJEDNOSNICE 
lider@lider.media
piše Vlatko Kesegić, FIMA-VRIJEDNOSNICE  [email protected]

Ulagači su ponovno voljni preuzimati veći rizik na financijskim tržištima. Navedeno potvrđuje prelazak vodećih indeksa američkih dionica preko važnih psiholoških granica. Naime, u srijedu je S&P 500 premašio 3.000 bodova dok je simbolična razina od 25.000 bodova premašena kada je u pitanju Dow Jones indeks. Indeksi su se zadnji put nalazili na ovim razinama u prvoj polovici ožujka kada je pandemija COVID-19 virusa ubrzanim tempom širila paniku, kako u svakodnevnom životu tako i na financijskim tržištima.

Danas, dva mjeseca poslije, pandemija se stišava i investitori kupnjama dionica podižu vrijednosti indeksa iako se gospodarski šok uzrokovan virusom još uvijek itekako osjeti. Zanimljiv je i obrazac ponašanja dioničkih tržišta prema kojem se raniji predvodnici oporavka iz tehnološkog i zdravstvenog sektora zamjenjuje snažnim rastom dionica kompanija iz sektora i industrija koje su najosjetljivije na koronavirus i zdravlje gospodarstva. Razlozi optimizma pronalaze se u orijentaciji ulagača prema budućnosti nakon krize i nadi da će ponovno otvaranje ekonomija dovesti do bržeg povrtaka normalnim uvjetima nego što se to prije samo nekoliko tjedana moglo očekivati. Također, znatne fiskalne i monterne mjere umanjile su rizik dodatnih financijskih poteškoća ili čak bankrota ovakih kompanija.

S tim u svezi dionice iz industrijskog, financijskog i drugih sektora koji imaju ciklične predznake predvode rastom u zadnja dva tjedna. Tako fokus tržišta postepeno prelazi s tehnoloških giganta, o kojima smo pisali u ranijim člancima, na donedavno „otpisane“ dionice poput bankarskih, kruzer kompanija te maloprodajnih lanaca. Grafička komparacija kretanja sektorskih ETF-ova najbolje pokazuje ovaj novi obrazac ponašanja.

image
Kretanje ETF-ova po sektorima
foto

Svih 11 sektora zabilježilo je rast u posljednja dva tjedna, no četiri ETF-a zabilježila su rast od preko 10%. Rastom od 15,20% predvodi XLI kojem je cilj praćenje kretanja industrijskog sektora. Financijski sektor praćen ETF-om XLF također bilježi sličan rast sa skokom od 13,5%. Energetski sektor koji je bio pod jednim od najvećih pritisaka uslijed kraha cijene nafte izazvanog panedmijom počinje pokazivati znakove oporavka s obzirom na rast ETF-a XLE za gotvo 11%, kao i nekretninski sektor praćen ETF-om XLRE s rastom od 10,8%.

S druge strane, najmanje su rasle dionice softverskih, farmaceutskih te ostalih kompanija koje su se smatrale kao najsigurnijim investicijama u novim COVID-19 uvjetima poslovanja. Tehnološki sektor  praćen XLK ETF-om rastao je 4,2%, komunalni sektor prezentiran ETF-om XLU 3,6%, potrošački sektor esencijalnih proizvoda 3,1%, a najmanje zdrvatstevni sektor odnosno ETF XLV koji je bio blago pozitivan sa plusom od 0,9%.

Iz navedenog je vidljivo da se ulagatelji vjeruju u brzi oporavak gospodarstva i povratak normali. Može li tržište nastaviti s pozitivnom trendom ovisit će koliko dugo mogu prolaziti ispod radara investitora događaji poput ponovnog narušavanja diplomatskih odnosa između SAD-a i Kine kao i moguće prijetnje novog vala zaraze na jesen.