Svijet
StoryEditor

Iranski zapovjednik poziva na korištenje kriptovaluta radi izbjegavanja sankcija

28. Veljača 2020.
Iran kriptovalute
Piše:
piše Fima Plus
[email protected]
Iran je na meti američkih sankcija još od 1979. Iz tog razloga posljednjih godina nekoliko iranskih vlasti predložilo je uporabu kriptovaluta za izbjegavanje tih sankcija

Piše: FIMA Plus

Saeed Muhammad, zapovjednik Khatam-al Anbiya Construction, inženjerske firme pod nadzorom Iranian Revolutionary Guard Corpsa, ogranka Iranskih oružanih snaga, navodno je zatražio uporabu kriptovaluta kako bi izbjegli sankcije.

- Zahtijevamo sofisticiraniji mehanizam za izbjegavanje sankcija. Pozivamo na aktivnu uporabu kriptovaluta i želimo bilateralne ili multilateralne monetarne ugovore - izjavio je prošli tjedan Mohammed.

Dugogodišnja meta Amerikanaca i želja za otporom

Iran je na meti američkih sankcija još od 1979. Posljednjih godina nekoliko iranskih vlasti predložilo je uporabu kriptovaluta za izbjegavanje tih sankcija.

Želju za izbjegavanjem sankcija pokazao je nedavno i iranski predsjednik Hassan Rouhani koji je predložio stvaranje kriptovalute za uporabu u trgovanju među muslimanskim zemljama, kao alternativu američkom dolaru. Rouhani je u to vrijeme tvrdio da je SAD koristio ekonomske sankcije kao "glavno oruđe dominirajuće hegemonije i maltretiranja" drugih naroda.

Iranski stručnjak za kriptovalute – bitcoin ne može nitko sankcionirati!

Prošle je godine, pak, iranski stručnjak za kriptovalute Ziya Sadr razgovarao o bitcoinu s predstavnicima lokalnih vlasti, a za New York Times je tada izjavio da bitcoin ne može nitko sankcionirati dodavši kako ni američke vlade, a niti bilo koje druge vlade ili drugi financijski subjekti.

20. travanj 2024 03:46