Svijet
StoryEditor

Irska vlada prva se javno posvađala sa svojim epidemiolozima

09. Listopad 2020.
Irska u lockdownu

Valjda je bilo samo pitanje vremena kada će neka europska vlada otvoreno izgubiti živce sa svojim razmahanim epidemiolozima, pa slučaj Irske u tom kontekstu nimalo ne iznenađuje. Naime, svađa između stručnjaka i političara u ovoj omiljenoj radnoj destinaciji mnogih Hrvata oko nove karantene više se ne vodi iza zatvorenih vrata, nego sasvim javno.

Kako je izvijestio ovaj tjedan Financial Times, irska se vlada otvoreno sukobila sa svojim savjetnicima nakon što su počeli, kako oni zadnjih sedam mjeseci već hoće, naokolo zagovarati novo potpuno i vrlo rigorozno zatvaranje Irske na svoju ruku i bez konzultacija s vladom. Da stvar bude bizarnija, samo tri dana ranije zdravstveni dužnosnici su uvjeravali javnost kako nema potrebe za novim mjerama na nacionalnoj razini, stoga je vlada koju vodi Micheál Martin ostala neugodno iznenađena ovim manevrom svojih stručnjaka.

Nervozna reakcija članova vlade i samog premijera vjerojatno je potaknuta činjenicom da je prvo zatvaranje državu nešto veću od Hrvatske (4,9 milijuna stanovnika) koštalo enormnih 600 tisuća radnih mjesta i sasvim je jasno da bi novo strogo zatvaranje cijele države bilo katastrofalno. Umjesto toga, vlada se nakon opsežnog vijećanja odlučila na ograničene mjere, uglavnom usmjerene na ugostiteljski sektor, koje su daleko od lockdowna kakav zahtijevaju stručnjaci. Iako FT primjećuje da se radi o prvom velikom razilaženju vlade i stručnjaka u Irskoj, riječ je o prvom javnom razilaženju na toj liniji u Europi jer se dosada (zasada?) niti jedna vlada nije javno usprotivila svojim savjetnicima koji sve više sebe shvaćaju kao paralelnu vlast.

Koliko je žuči izazvalo zagovaranje novog potpunog zatvaranja najbolje je ilustrirao televizijski intervju sa zamjenikom premijera i bivšim premijerom Leom Varadkarom koji je konačno javno izgovorio neke stvari na umu mnogima u Europi ustvrdivši, među ostalim, da stručnjaci ne razumiju posljedice svojih preporuka.

- Nitko od njih neće morati reći nekom da ostaje bez radnog mjesta i nitko od njih ne bi morao zatvoriti trajno svoje poduzeće. I ne govorim o ekonomiji, govorim o nečemu što je sutra moglo pogoditi pola milijuna ljudi - ogolio je problem s epidemiolozima koji traje zapravo od početka epidemije.

Najjednostavnije rečeno, lako je brinuti se za ljudske živote preko leđa tuđih života i sudbina. Malokojem će od tih stručnjaka biti ugrožena egzistencija u slučaju duboke i dugotrajne recesije, pa je jasno zašto ne vide problem u zaustavljanju života po potrebi.

Vlada se ovime izložila potencijalnim kritikama u slučaju drastičnog porasta hospitalizacija i smrti, no odavno je postalo jasno da 'Covid računica' nije tako jednostavna kao što neki misle, ili bolje rečeno, da je prejednostavna jer potpuno ignorira cijeli niz drugih dugotrajnih šteta i negativnih učinaka na ljudsko zdravlje koji proizlaze iz karantena. Jednako tako, irsku situaciju dodatno komplicira rastuća mogućnost propadanja pregovora između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, što bi posebno teško moglo pogoditi baš irsku ekonomiju. Usto, prognoze stope nezaposlenosti za ovu godinu navode golemih 15,1 posto (prije krize je bila pet posto), što bi tijekom sljedeće palo na osam, potom na 7,5 u 2022., no izvjesno je da bi nova karantena izmijenila ovu računicu.

23. travanj 2024 02:34