Svijet
StoryEditor

Italija prerezala - Uvodi obavezno cijepljenje zdravstvenih radnika

02. Travanj 2021.

Nije neko iznenađenje da su Talijani nakon dobro poznatih europskih posrtanja u cijepljenju protiv Covida-19 i dubokih nacionalnih ožiljaka od pandemije odlučili definitivno završiti raspravu o cijepljenju. Ima tome neko vrijeme kada smo u Lideru ustvrdili da će zemlje vjerojatno prvo probati uvjeravanjem procijepiti stanovništvo, a onda preći na silu ako prvi pristup ne da adekvatne rezultate.

Italija je prva zemlja u Europi koja zdravstvenim radnicima uvodi obvezu cijepljenja protiv koronavirusa i pod prijetnjom otkaza ako odbiju (slogan je 'no jab, no job', odnosno nema cijepljenja, nema posla). Vrag je odnio šalu i živote, a s njima i slobodarski pristup antivakcerskom sentimentu. Premijer Mario Draghi uveo je nova pravila prema kojima će zdravstveni radnici biti premješteni, degradirani ili suspendirani bez naknade ako odbiju primiti cjepivo, javlja Financial Times.

Mjere će trajati do kraja ove godine, a regionalne vlasti morat će Rimu prijaviti one zdravstvene radnike koji su dosada odbijali cjepivo. Više od 92 posto njih je do početka ožujka cijepljeno, pokazalo je istraživanje znanstvenog think-tanka Gimbe, što je uvjerljivo više nego u drugim velikim europskim državama poput Njemačke i Francuske. No, oni koji su to odbili, a zarazili su se Covidom bili su izvor nekoliko nedavnih izbijanja epidemije u domovima za starije i bolnicama, što je očito bila kap koja je prelila čašu strpljenja vlade.

Obveza uključuje ljekarnike, doktore privatnike i doktore obiteljske medicine, nastavlja FT. Jednako tako, Pierpaolo Sileri, zamjenik ministra zdravstva, spomenuo je i mogućnost uvođenja obaveznog cijepljenja za opću populaciju, ako razine procijepljenosti ne budu zadovoljavajuće. Vlada u ovome inače ima potporu nacionalnog udruženja liječnika, strukovnih sindikata i javnosti (prema istraživanju EMG-a 55 posto Talijana podupire odluku vlade).

26. travanj 2024 08:01