Svijet
StoryEditor

Iva Marđetko Mateš: Robne burze iščekuju objavu FED-a o kamatnim stopama

19. Rujan 2019.
Danas se očekuje objava FED-a o novim referentnim kamatnim stopama te objava o prognozi američkog gospodarstva.

Dosadašnja kamatna stopa je iznosila 2,25%, a ulagači očekuju da će kamatna stopa biti snižena za 0,25% tj. na 2%. 

FED bi mogao najaviti i dodatnu intervenciju kamatnih stopa ako gospodarska  situacija i ekonomski podaci to budu zahtijevali.

Istovremeno, na starom kontinentu, britanski vrhovni sud je saslušao argumente protiv odluke premijera Johnsona o suspenziji rada britanskog parlamenta sa svrhom onemogućavanja preispitivanja planova vlade oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Budući da će saslušanje trajati tri dana, a argumente će iznositi odvojeno prema tužbama u Škotskoj i Engleskoj, odluka će biti donesena tek krajem tjedna.

Proteklih dana, cijene nafte na svjetskim tržištima na najvišim su razinama u posljednjih šest mjeseci i porasle su za više od 20% kao posljedica napada jemenskih pobunjenika na postrojenja naftne kompanije Aramco u pokrajinama Abqaiq i Khurais u Saudijskoj Arabiji.

Naftno polje Khurais proizvodi oko 1% svjetske nafte, a Abqaiq je najveći pogon tvrtke koji može preraditi čak 7% globalne opskrbe.

Na tržištu žitarica prošlotjedni USDA WASDE izvještaj je uzburkao tržište stoga je cijena američkog sojinog zrna porasla 15 usd/mt, sojina sačma ju je slijedila sa porastom od 10 usd/mt, dok su cijene kukuruza i pšenice neznatno porasle.

Prema najavama oko 5 milijuna mt američkog sojinog zrna prodano je u Kinu po reduciranoj uvoznoj carini. Stručnjaci su najavili pad cijena za ovaj tjedan što se u konačnici i ostvarilo.

U Peruu je i dalje izuzetno mirno jer u južnom dijelu zemlje ribolov je i dalje zabranjen.

Cijene za novu sezonu će ovisiti ponajviše o Kini i količini koju će trebati. Proizvođači i dalje nastoje održati cijenu na određenom nivou dok su potencijalni kupci zainteresirani za nove ugovore s cijenom nižom čak i do 30 usd/mt.

18. travanj 2024 21:20