Svijet
StoryEditor

Je li bitcoin novi konkurent zlatu?

08. Veljača 2021.
Search for gold bars in a pile of goldfoto Shutterstock
Neki stručnjaci ističu i vjeruju da je bitcoin nova konkurencija zlatu upravo zbog svoje „limitiranosti“. Zbog čega tako misle?

Piše: FIMA Plus

Bluford Putnam, glavni ekonomist i direktor CME Grupe, vjeruje da je bitcoin nova konkurencija zlatu.

U objašnjenju koje je u srijedu objavio Bloomberg, Putnam je rekao da je trajna proizvodnja žutog metala, koja će se vjerojatno povećati 2021. godine, u suprotnosti s fiksnom opskrbom bitcoina (BTC, +2.23 posto)

The World Gold Council procjenjuje da je otprilike 197.576 tona ovog metala iskopano tijekom povijesti, a dodatnih 2.500-3.000 tona dodano je svake godine.

Suprotno tome, najjača kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji dizajnirana je tako da postoji ograničen broj bitcoina koji može biti u optjecaju. Naime, s vremenom će globalna ponuda bitcoina doseći 21 milijun, a do danas je već 'izrudareno' 18,61 milijuna BTC-a. Ta 'limitiranost' povećava mu vrijednost tijekom vremena.

Međutim, Putnam je ipak upozorio da se fiksna ponuda ne može u potpunosti uspoređivati s manjom volatilnošću, no napomenuo je i kako je njegova tvrtka počela primjećivati opadajuću potražnju za zlatom kao jednu od mogućih zaštita od globalnog političkog rizika.

29. travanj 2024 11:10