Svijet
StoryEditor

Joe Biden izabrao Jeromea Powella za predsjednika Federalnih rezervi - što to znači za kriptovalute?

23. Studeni 2021.
Federal Reserve Board C

Bijela kuća je objavila kako će predsjednik Joe Biden predložiti Jeromea Powella za čelnika Federalnih rezervi (FED) nakon što mu u veljači istekne sadašnji mandat. Izvršna vlast navela je Powellovu "odlučnu akciju" u smanjenju gospodarskog učinka uzrokovanog pandemijom, kao i otvaranje 5,6 milijuna radnih mjesta i stopu nezaposlenosti od 4,6 posto.

Osim toga, Biden je izabrao sadašnjeg člana uprave Feda Laela Brainarda za potpredsjednika Američke središnje banke. Brainardov 14-godišnji mandat člana Federalnih rezervi trebao bi isteći 2026., dok Powellu završava 2028. godine. 

- Uvjeren sam da će usredotočenost predsjednika Powella i dr. Brainarda na održavanje niske inflacije, stabilne cijene i ostvarivanje pune zaposlenosti učiniti naše gospodarstvo jačim nego ikad prije. Oni dijele moje duboko uvjerenje da je potrebno hitno djelovanje kako bi se riješili ekonomski rizici koje predstavljaju klimatske promjene i kako bi ostali ispred novih rizika u našem financijskom sustavu - rekao je Biden.

Odluka također ima utjecaj na budućnost bitcoina, stablecoina i ostale digitalne imovine, na koje je Powell davao komentare tijekom svog predsjedanja.

Powell se prvi put pridružio Odboru guvernera Federalnih rezervi 2012. U tom trenutku, bitcoin je vrijedio manje od 100 dolara, a bitcoinov blockchain uglavnom je postojao na 'podrumskim' računalima i tek nekoliko primitivnih mjenjačnica. Powell je imao malo toga za reći.

No, kada je Powell 2018. nominiran za predsjednika Fed-a poslije predsjednice Janet Yellen, bitcoin je bio u mnogo drugačijoj poziciji, nakon što je u prosincu 2017. skočio na cijenu od gotovo 20.000 dolara. Odjednom, svijet je obratio veću pozornost na bitcoin i ostala digitalnih sredstava koja su se počela razvijati.

U 2019. godini službeno je nazvao bitcoin 'špekulativnom trgovinom vrijednosti, poput zlata'. Taj se prikaz uglavnom nije promijenio. U ožujku ove godine, kako je cijena prvi put porasla iznad 60.000 dolara, rekao je na summitu Bank of International Settlements Innovation, da je kripto imovina vrlo nestabilna, stoga nije korisna kao spremište vrijednosti.

Iako Powell ne vidi bitcoin kao stvarnu prijetnju dolaru, to ne znači da bivši investicijski bankar ima laissez faire stav o kriptovalutama u širem smislu. 

U studenom 2019., Powell je prvi put rekao Kongresu da Fed istražuje digitalne valute središnje banke (CBDC), za uporabu u tvrtkama i kućanstvima. Američki CBDC, mogao bi iskoristiti blockchain i druge tehnologije kako bi omogućio brže i jednostavnije plaćanje.

Ali prema njegovom mišljenju, CBDC će ukinuti potrebu za stablecoinima, koji su postali ključni sudionik u kriptu.

- Ne bi vam trebali stablecoini, ne bi vam trebale kriptovalute da imate digitalnu američku valutu  rekao je u srpnju, iako SAD i dalje ne žuri s razvojem svog CBDC-a.

Ipak, ti su komentari nakratko zabrinuli kripto korisnike, koji su protivnici monetarne politike Fed-a pod Powellom.

Powell je u rujnu pojasnio da je mislio na stablecoine, a ne na kriptovalute, kada je odgovorio na pitanje kongresnika sjeverne Karoline Teda Budda o tome planira li SAD zabraniti ili ograničiti korištenje kriptovaluta, kao Kina.

Powell je odgovorio ne i ispričao se za svoju prethodnu interpretaciju, a zatim se okrenuo razgovoru o svojoj stalnoj brizi za stablecoine, za koje smatra da se ponašaju kao novčani fondovi ili bankovni  depoziti.

- Prikladno je da se reguliraju. Ista aktivnost, isti propis - naglasio je Powell.

Stablecoini su i dalje izvor zabrinutosti za predsjednika Feda, kao i za predsjednika Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC), Garya Genslera i ministricu financija Janet Yellen, koja je osnovala radnu skupinu za pokretanje regulatornog okvira za imovinu vezanu za dolar. U nedavnom izvješću grupe poziva se na veću regulaciju stablecoina, pri čemu je naglašen utjecaj tethera, vodećeg stablecoina po tržišnoj kapitalizaciji.

02. svibanj 2024 08:08