Svijet
StoryEditor

Kako se bliži rok otplate duga, dionice Evergrandea narasle 17 posto

23. Rujan 2021.

Nakon što je prezadužena kineska tvrtka za razvoj nekretnina Evergrade u srijedu postigla sporazum s vlasnicima kineskih obveznica, njezine su dionice doživjele skok na Hongkonškoj burzi. Kako prenosi BBC, nakon postizanja sporazuma, tržište u Hong Kongu je zatvoreno, a ova je vijest pomogla smiriti zabrinutost ulagača zbog Evergrandeovih dugova većih od 300 milijardi dolara. No, Evergrade bi u četvrtak (danas) trebao uplatiti 83,5 milijuna dolara kamata na inozemne obveznice.

Kako se tvrtka borila prikupiti novac za podmirenje svojih obveza, njezine su dionice do sada ove godine izgubile više od 80 posto svoje vrijednosti na Hongkonškoj burzi, a nakon jučerašnjeg nestabilnog dana trgovanja porasle su za 17,62 posto.

Iz Evergrandea su u srijedu u priopćenju rekli da će platiti kamate za svoje domaće obveznice, čiji se iznos duga procjenjuje na 35,9 milijuna dolara. Međutim, u priopćenju nije otkriveno koliko će se kamata platiti niti kada će se izvršiti bilo kakva isplata, već samo da su obveznice ‘već riješene privatnim pregovorima’. U priopćenju se također ne spominju inozemne obveznice.

Prema ugovorima s ulagačima, tvrtka ima rok od 30 dana da plati inozemne obveznice. Kako prenosi Reuters u četvrtak, predsjednik China Evergrande Grupe rekao je da je ‘glavni prioritet tvrtke pomoći bogatim ulagačima da otkupe svoje proizvode’.

Neki su analitičari upozorili da bi neuspjeh tako velike i jako zadužene tvrtke mogao imati veliki utjecaj na kinesko gospodarstvo, koje bi se potencijalno moglo proširiti na globalni financijski sustav. S obzirom na to, iako neki ulagači sporazum potpisan u srijedu smatraju kao pozitivan pomak, drugi su i dalje oprezni.

19. travanj 2024 02:30