Svijet
StoryEditor

Kineska središnja banka planira kampanju za suzbijanje trgovanja kriptovalutama  

25. Studeni 2019.
Kineska središnja banka pokrenula je u petak novu kampanju za suzbijanje trgovanja kriptovalutama u Šangaju, nakon nagađanja o postroženju propisa u tom sektoru.

Piše: FIMA Plus

Službena najava stigla je tjedan dana nakon što je CoinDesk izvijestio da je procurila obavijest u kojoj je naveden detaljan inspekcijski plan trgovanja kriptovalutama u svakoj šangajskoj četvrti.

- Ako investitori uoče aktivnosti i operacije povezane s virtualnom valutom u bilo kojem obliku, mogu to prijaviti vlastima, rekla je banka priopćenju, naglašavajući razliku između blockchain tehnologije i virtualnih valuta.

Banka, kojoj su se pridružile i druge lokalne financijske vlasti, uključujući Šangajsku agenciju za ispravljanje internetskih financija, planira kontinuirano nadzirati sve aktivnosti vezane uz kriptovalute.

Investitori bi također trebali izvijestiti svakog pojedinca ili organizaciju koja koristi strane usluge za trgovanje kriptovalutama ili pokretanje initial coin offeringa (ICO), priopćila je banka.

Banka je uz to nabrojala neke od najčešćih aktivnosti povezanih s kriptovalutama, u rasponu od initial futures offeringa, initial exchange offeringa, initial mainnet offeringa, security token offeringa i ICO-a.  

Naime, regulatori su do prošlog petka, 22. studenog, u svakoj četvrti grada morali pretražiti i pregledati sve usluge povezane s razmjenom kriptovaluta.

- Promotivne i brokerske usluge unutar Kine za ICO projekte koji su registrirani izvan zemlje također ulaze pod povećalo inspekcije lokalnih financijskih regulatora, navodi se u obavijesti.

Kineska središnja banka prvi je put u rujnu 2017. uvela suzbijanje trgovanja kriptovalutama i ICO-a u strahu da će kriptovalute narušiti kinesko financijsko tržište.

Vlast je nedavno pokrenula kampanju u nekoliko gradova, uključujući Šenzen i Peking, u vezi s porastom prijevara povezanih s kriptovalutama nakon što je kineski predsjednik Xi pohvalio blockchain tehnologiju.

18. travanj 2024 00:41