Svijet
StoryEditor

Kineske vlasti uskaču u pomoć Evergrandeu

06. Prosinac 2021.

Nakon što je kineska prezadužena nekretninska tvrtka Evergrande u petak navečer u priopćenju upozorila da možda neće imati dovoljno sredstava za otplatu svog duga od otprilike 300 milijardi dolara, kineske vlasti ubrzo su krenule u rješavanje njihovih problema.

– S obzirom na trenutni status likvidnosti [Evergrande] Grupe, nema jamstva da će Grupa imati dovoljno sredstava za nastavak izvršavanja svojih financijskih obveza – navodi se u Evergrandeovom priopćenju od petka, u kojemu su također dodali da vjerovnici mogu zahtijevati ubrzanu otplatu ‘u slučaju da Grupa ne bude u mogućnosti podmiriti svoje jamstvene obveze’.

Iz Evergrandea su naveli da su primili zahtjev vjerovnika da plate oko 260 milijuna dolara. Podsjećamo, već su propustili platiti 82,5 milijuna dolara s dospijećem 6. studenoga, a do današnjeg dana imaju 30-dnevno razdoblje odgode plaćanja.

Kako prenosi Business Insider, na to je vlada provincije Guangdong, gdje se nalazi središte Evergrandea, rekla da će, na Evergrandeov zahtjev, poslati u tvrtku radnu skupinu za nadzor upravljanja rizicima, jačanje internih kontrola i održavanje normalnog poslovanja, a sve kako bi ‘zaštitili interese svih strana i održali društvenu stabilnost’. Iz Guangdonga su iz istog razloga također pozvali predsjednika China Evergrande Grupe, Hui Ka Yana.

Vraćanje 'u normalu'

Kineska industrija nekretnina i dalje je potresena Evergrandeovom dužničkom krizom, a ulagači su zabrinuti hoće li posljedice pogoditi i globalna tržišta nekretnina. A hoće li Evergrande moći isporučiti nekretnine brine se i dio kineskog stanovništva koji je te nekretnine već kupio.

No, uz vlasti Guangdonga, i Kineska središnja banka, regulator za bankarstvo i osiguranje i njezin regulator za vrijednosne papire nastojali su uvjeriti tržište da se mogu obuzdati svi rizici, također se izjašnjavajući o tome u priopćenjima poslanima u petak. Državni regulator za bankarstvo i osiguranje rekao je da će pojačati potporu za zajamčeno iznajmljivanje stanova. Isto tako, iz regulatorne agencije za vrijednosne papire izjavili su da se sve posljedice Evergrandeove krize mogu ‘kontrolirati’ te da će nastaviti podržavati njihovo financiranje.

– Problem Evergrandea uglavnom je uzrokovan njihovim lošim upravljanjem i opasnom širenju. Kratkoročni rizici koje je uzrokovala jedna tvrtka za nekretnine neće ugroziti prikupljanje sredstava na tržištu u srednjem i dugoročnom razdoblju – izjavili su iz Kineske središnje banke, dodajući da su se prodaja stanova, kupnja zemljišta i financiranje već vratili 'u normalu' u Kini.

S obzirom na sve događaje prošlog tjedna i početkom ovog tjedna, dionice Evergrandea na burzi u Hong Kongu pale su u ponedjeljak za 12 posto, na najniže razine u posljednjih 11 godina.

05. svibanj 2024 15:30