Svijet
StoryEditor

Kineski indeks proizvodnje zabilježio rekordan oporavak

01. Travanj 2020.
Oporavak kineske proizvodnje

Kao prva zemlja pogođena virusom, potom i prva zemlja koja je epidemiju suzbila, Kina je trenutačno najbolji pokazatelj onoga što se može očekivati ne samo u pogledu razvoja epidemije, nego i vremena nakon nje. A kako pokazuju podaci kineskog Nacionalnog zavoda za statistiku indeks proizvodnje se rekordno oporavio tijekom ožujka, nakon oštrog pada u veljači.

Službeni indeks menadžera nabave u proizvodnji porastao je na 52 tijekom ovog mjeseca, što je golem rast u odnosu na jednako rekordno niskih 35,7 mjesec ranije (sve iznad 50 kod indeksa znači rast i obrnuto) i znatno više od procjena analitičara na Reutersu koji su predviđali skok indeksa na 45.

To, naravno, ne znači da se sve već vratilo u normalu, s obzirom na to da su mnoge restrikcije još uvijek na snazi zbog virusa, a valja imati na umu i da je potražnja za kineskom robom još uvijek vrlo niska zato što je epidemija još u naletu na mnogim ključnim tržištima, prije svega u Europi i SAD-u.

Vrlo će zanimljivo stoga biti sredinom travnja kada će biti objavljene statistike o trgovini i BDP-u koje će vrlo vjerojatno pokazati snažnu kontrakciju ekonomije u odnosu na godinu ranije, prvi put nakon 1976. Službeni Peking zasada ne odustaje od izvornih projekcija od najmanje 5,6 posto gospodarskog rasta tijekom ove godine, no to bi se moglo promijeniti nakon objave podataka za nekih dva tjedna.

21. travanj 2024 06:09