Svijet
StoryEditor

Kripto mjenjačnica Coinbase sprema se za svoj debi na Nasdaqu

07. Travanj 2021.

Najveća američka kripto-mjenjačnica Coinbase dobila je odobrenje SEC-a da svoje dionice izravno ponudi na Nasdaqu 14. travnja.

Tvrtka je priopćila da planira registrirati gotovo 115 milijuna dionica zajedničkih dionica klase A, koje će se trgovati pod simbolom COIN. U izravnom uvrštenju ne dolazi do dodatnog prikupljanja kapitala kao kod IPO-a, umjesto toga Coinbase će dopustiti postojećim dioničarima da prodaju svoje dionice novim ulagačima.

Zeleno svjetlo SEC-a predstavlja prekretnicu za cijelo kripto-industriju. Tek su nedavno mnoge tradicionalne banke i institucionalni ulagači prihvatili kriptovalute, koje su ranije smatrane previše spekulativnima i nestabilnima.

Rastom bitcoina oko 800 posto u posljednjih godinu dana i ekosustavom infrastrukturnih tvrtki i trgovinskih platformi koje se pojavljuju oko njega, Coinbase je porastao u vrijednosti i postao reprezentativni zastupnik za globalnu kripto-ekonomiju.

U regulatornom izvješću prošlog mjeseca, iz Coinbasea su izjavili da se njihovim dionicama na privatnom tržištu trgovalo po ponderiranoj prosječnoj cijeni od 343,58 dolara u prvom tromjesečju 2021. do 15. ožujka, što je gotovo 13 puta više od skoka prema procjeni poduzeća koja se kreće oko 68 milijardi dolara. Iako privatna tržišna vrijednost manje ukazuje na vrijednost dionica poduzeća, Nasdaq će iskoristiti te informacije kako bi odredio referentnu cijenu prije izravnog uvrštenja dionica.

Coinbase će ovim značajnim događajem postati prvo javno poduzeće u području kriptovaluta. Dionice Coinbasea pružit će mogućnost investiranja za mnoge financijske institucije koje su se zasad držale podalje od investiranja u bitcoin. Jedna od najvećih kripto mjenjačnica na svijetu prema zadnjim podacima tvrdi da ima 43 milijuna korisnika u preko 100 zemalja diljem svijeta.

15. travanj 2024 15:44