Svijet
StoryEditor

Kripto mjenjačnice Huobi i OKEx blokiraju kineske kupce

24. Svibanj 2021.

Samo nekoliko dana nakon što je kineska vlada obećala da će suzbiti rudarenje i trgovanje bitcoinom, kripto mjenjačnice Huobi i OKEx počele su blokirati kineske kupce u pristupu nekim njihovim uslugama.

- Zbog nedavnih dinamičkih promjena na tržištu, kako bi se zaštitili interesi ulagača, dio usluga kao što su terminski ugovori, ETP ili drugi investicijski proizvodi s polugom privremeno nisu dostupni novim korisnicima iz nekoliko određenih zemalja i regija - navodi se u Huobijevoj izjavi koju su podijelili za CoinDesk.

Iako glasnogovornik Huobija nije spomenuo da je kripto mjenjačnica posebno prestala trgovati derivatima u Kini, ona je jedina zemlja u kojoj su trgovci prijavili ograničenja.

Huobi je također spreman obustaviti prodaju kripto rudarske opreme i usluge hostinga rudarenja u kontinentalnoj Kini. Iz mjenjačnice kažu da će uskoro svojim postojećim klijentima dati više detalja o tome što učiniti sa svojom rudarskom opremom.

Da se razjasni, Huobi nije zaustavio rad vlastitih rudarskih bazena (mining pools), već usluge zajedničkog hostinga koje mjenjačnica pruža svima koji žele ulagati u kripto rudarenje. Hosting web lokacije upravljaju rudarskim strojevima klijenata s uslugama održavanja u Huobijevim prostorima, dok sam Huobi pri hostingu ne posjeduje ni jedan rudarski stroj.

Huobi je glavni pružatelj kripto trgovačkih usluga za kineske kripto investitore i posjeduje osmi najveći rudarski bazen na svijetu s 4 posto hashratea cijele bitcoin mreže, prema podacima BTC.com-a.

Glasnogovornik OKEx-a rekao je za Decrypt da će privremeno ukloniti svoj token, OKB, za kineske korisnike na svojoj mjenjačnici, počevši od ponedjeljka. Glasnogovornik nije naveo konkretan razlog, ali je podsjetio na predanost OKEx-a usklađenosti s propisima.

OKB je pao za 67 posto, dok je Huobi Token također pao za 63 posto u posljednjih tjedan dana.

Obje kripto mjenjačnice napustile su Kinu nakon što je vlada 2017. zabranila trgovanje kriptovalutama. Međutim, obje održavaju velike kineske baze kupaca i njihove matične tvrtke još uvijek posluju izvan Kine.

Odluka je uslijedila nakon niza upozorenja protiv kripto trgovanja i rudarenja od strane raznih kineskih vlasti, od lokalne vlade, udruženja financijske industrije i državnog vijeća.

Odbor za razvoj financijske stabilnosti državnog vijeća pozvao je na 'slamanje' kripto rudarenja i trgovanja, dok su tri udruženja financijske industrije poslala konkretniju poruku kineskim bankama i tvrtkama koje su surađivale s kripto tvrtkama. 

Nacionalno udruženje za internetsko financiranje Kine, Kinesko udruženje banaka i Kinesko udruženje za plaćanje i poravnanje, koje posebno nadzire velike financijske institucije, izdali su obavijest o represiji koja traži od njihovih banaka članica i platnih tvrtki da ne nude usluge povezane s kriptovalutama kao što je OTC (over the counter) trgovanje.

Iako je obavijest slična prethodnom upozorenju protiv kriptovaluta u 2017. godini, Kina je zaoštrila fokus na bankarsku industriju koja pruža usluge kripto tvrtkama koje vode trgovačke platforme kao što su OTC stolovi. 

19. travanj 2024 10:24