Svijet
StoryEditor

Kripto tržište u padu nakon blagdanskog rasta

29. Prosinac 2021.

Tržište kriptovaluta uživalo je u malom rastu tijekom Badnjaka i Božića. Bitcoin se približio povratku na 52.000 dolara, a ukupna tržišna kapitalizacija nakratko se vratila iznad 2,5 bilijuna dolara.

Ovaj tjedan je druga priča. Većina tržišta u utorak je zabilježila gubitke, a vodeće kriptovalute poput bitcoina i ethereuma pale su za više od 6 posto u 24 sata, zajedno s metaveverse i play-to-earn tokenima.

Bitcoin u trenutku pisanja iznosi 47.950 dolara, prema CoinGecku, što je još uvijek u plusu od 1.5 posto u posljednjih tjedan dana, ali u minusu više od 12 posto tijekom 30-dnevnog raspona.

S 50.000 dolara koji se smatra trenutnom ključnom i psihološkom razinom otpora, nije iznenađujuće vidjeti da je bitcoin pao ispod te razine nakon što je nadmašio brojku tijekom vikenda. To može biti dijelom i zbog post-božićne prodaje zbog poreznih razloga koja traje do nove godine.

Pad tržišta doveo je do značajnih likvidacija pozicija s polugom, prema podacima CoinGlassa, što je vjerojatno dovelo do daljnjih gubitaka u tom procesu. Stranica prikazuje gotovo 523 milijuna dolara vrijedne likvidacije terminskih ugovora u posljednja 24 sata od više od 165.000 trgovaca, uključujući više od 167 milijuna dolara u bitcoinu.

U svakom slučaju, nije samo bitcoin taj koji danas pada na tržištu. Ukupna kripto tržišna kapitalizacija pala je za 7 posto. ethereum je također pao za više od 6 posto, a trenutno trguje po cijeni od 3.820 dolara, dok je treća najveća kriptovaluta binance coin pala za gotovo 6 posto na 537 dolara.

Solana je u utorak doživjela još izraženiji pad od gotovo 10 posto, sve do trenutne cijene od 180 dolara, pri čemu je cardano pao za gotovo 9 posto i Polkadot za gotovo 12 posto tijekom jučerašnjeg dana.

Neki metaverse i play-to-earn tokeni, koji su u posljednje vrijeme uhvatili zamah usred značajnih nedavnih dobitaka, također su pali za dvoznamenkaste iznose.

Gala games pao je za 13 posto, decentraland i enjin coin izgubili su oko 12 posto svoje vrijednosti tijekom 24 sata. Sandbox, u međuvremenu, pao je za skromnijih 8 posto.

25. travanj 2024 12:45