Svijet
StoryEditor

Maloprodaja: Poznati brendovi sve skloniji ideji o zatvaranju fizičkih trgovina

04. Kolovoz 2020.
ZARA trgovina u Arenifoto Ratko Mavar
Iako su vlasnici trgovinskih centara znatno smanjili cijene zakupa, a ponegdje ih čak i otpisali dok su trgovine bile zatvorene, zakupci sve više razmišljaju o potpunom prelasku na online prodaju. Prema Colliersovu istraživanju, čak 24 posto trgovaca/zakupaca u regiji EMEA u ovoj će godini planirati smanjenje broja prodajnih mjesta

Reverto, generalni zastupnik brenda Replay i cipela marke Aldo za hrvatsko tržište, u Hrvatskoj je zastupljen s ukupno 17 trgovina, 11 Replayevih i šest Aldovih, a ima i jednu trgovinu brenda Max Mara. Koronakriza itekako je utjecala na njegovo poslovanje – zatvaranje gospodarstva dovelo ga je u velike financijske probleme, ali i otvorilo neke nove perspektive. Tijekom pandemije web-trgovina za oba brenda skočila je kao da se prodaja digitalizirala i preselila online, ističe Tamara Nezirović, brend-menadžerica u Revertu. I dok ti trendovi ne posustaju, otvaranje gospodarstva i popuštanje mjera nisu donijeli rezultate kakvima su se nadali u fizičkim trgovinama. Oporavka ima, ali prodaja nije ni na tragu onoga što se radilo prošle godine u ovo vrijeme.

– Odmah nakon otvorenja ponudili smo drastična sniženja kako bismo osigurali neki novačni tok i platili dobavljače. Naše trgovine u centru Zagreba zjape prazne; jednako je s onima na moru, u primjerice Dubrovniku, gdje prometa gotovo nema jer nema ni turista. To su veliki problemi zbog kojih itekako promišljamo o zatvaranju pojedinih fizičkih trgovina – napominje Nezirović i dodaje da se neće zatvarati samo neprofitabilne fizičke poslovnice već će se uvesti i restrikcije narudžbe robe za iduću godinu da se ne bi stvorile nepotrebne zaliha koje se možda neće moći prodati.

Trend pokrenula Zara

Reverto nije jedini koji razmišlja o zatvaranju fizičkih trgovina zbog rasta internetske prodaje. Čak je Inditexov brend Zara kraj pandemije dočekao s poslovnom odlukom da na globalnoj razini zatvori 1200 trgovina jer se prodaja preselila u webshopove. I dok se kod nas trgovci još sramežljivo oslanjaju na e-trgovinu, premda je korona i to promijenila, domaći maloprodavatelji o zatvaranju više razmišljaju iz straha od pada prihoda, posebice onoga koji tek slijedi najesen.

​Dok jedni o tome tek razmišljaju, drugi su prešli s riječi na djela. Jedan je od njih Lush, brend koji se bavi proizvodnjom i prodajom prirodne i svježe kozmetike. Kako ističe Toni Ćaleta, direktor Lusha, tvrtka je od zatvaranja gospodarstva zbog COVID-19 već stavila ključ u bravu u čak tri svoje trgovine. Jednu će, vjerojatno, uskoro ponovno otvoriti, ali za druge zasad ne može jamčiti.

– Pojedine lokacije planirali smo premjestiti iz tehničkih razloga, zbog potresa, a druge, ponajprije one koje jako ovise o turizmu, odlučili smo ne otvoriti – kaže Ćaleta, no ističe da nije sve tako crno kao što se čini jer je poticaj daljnjem poslovanju dao golem rast web-trgovine.

Prema istraživanju Colliersa, međunarodne grupacije za nekretnine i upravljanje investicijama, u regiji EMEA (kojoj pripadaju znatan dio Europe, Srednji istok i Afrika) čak 24 posto trgovaca odnosno zakupaca u ovoj će godini planirati smanjenje broja prodajnih mjesta. Gotovo pola njih provodit će strategije da bi smanjilo troškove, a više od 40 posto zakupaca izjavilo je da će uložiti u veće marketinške kampanje ili plasirati nove proizvode, usluge, formate, pa čak i nove koncepte trgovina, kako bi poboljšali financijske rezultate. Oni kojima to sad nije ni u peti, ne isključuju da će o tome razgovarati najesen, kad kriza snažno pokuca na vrata i očekuje se pad potrošnje.

Što o tome imaju za reći trgovački centri, pročitajte u digitalnom izdanju Lidera 768.

27. travanj 2024 10:08