Svijet
StoryEditor

Mastercard planira integrirati kriptovalute u svoj sustav plaćanja

27. Listopad 2021.

Mastercard se priprema objaviti vijest da će uskoro svi korisnici, odnosno sve banke i milijuni trgovca koje ima na svojoj platnoj mreži uskoro moći integrirati kripto u svoje proizvode, doznaje CNBC.

To uključuje Bitcoin novčanike, kreditne i debitne kartice koje zarađuju nagrade u kriptovalutama i omogućuju potrošiti digitalnu imovinu, te programe vjernosti u kojima se bodovi zrakoplovnih tvrtki ili hotela mogu pretvoriti u Bitcoin.

Kako bi to proveli u djelo, Mastercard je u partnerstvu s Bakktom, kripto tvrtkom koju podupire Intercontinental Exchange (ICE), koji će biti pružatelj skrbničkih usluga iza kulisa za one koji se prijave, izjavili su za CNBC direktori obje tvrtke. 

- Želimo svim našim partnerima ponuditi mogućnost lakšeg dodavanja kripto poslovanju kojim se bave. Naši partneri, bilo da se radi o bankama, financijskim tehnologijama ili trgovcima, svojim klijentima mogu ponuditi mogućnost kupnje, prodaje i držanja kriptovaluta putem integracije s Baktt  platformom - izjavila je Sherri Haymond, izvršna potpredsjednica Mastercarda digitalnih  partnerstava.

Najava bi mogla dovesti do značajnog širenja načina na koji obični Amerikanci zarađuju i troše Bitcoin i ostale kriptovalute. Mastercard vodi jednu od dominantnih globalnih platnih mreža zajedno s Visom i ima odnose s više od 20.000 financijskih institucija širom svijeta. Prema tvrtki, u upotrebi je 2,8 milijardi Mastercard kartica.

Velik interes za kriptovalute naveo je klijente Mastercarda da od tvrtke zatraže pomoć u pružanju kripto usluga, kaže Haymond. Na taj način banke mogu zadržati klijente na vlastitim platformama, umjesto da svjedoče kako dolari migriraju na kripto mjenjačnica, rekla je.

Dionice Bakkta, koje su prošlog tjedna počele trgovati, skočile su 234 posto uslijed objave vijesti o suradnji. Mastercard i Bakkt najavili su svoje partnerstvo kasnije u ponedjeljak na godišnjoj konferenciji Money20/20 u Las Vegasu.

Osim pružanja kripto novčanika i kreditnih kartica, partnerstvo znači da čak trgovci i restorani mogu početi nuditi nagrade u Bitcoinu umjesto tradicionalnih bodova, izjavio je Gavin Michael, predsjednik Uprave Bakkta. Postojeći bodovi mogu se pretvoriti u kriptovalute po tečajevima koje određuju tvrtke sudionice, dajući kupcima mogućnost da ostvare prinos, rekao je.

19. travanj 2024 20:18