Svijet
StoryEditor

MicroStrategy udvostručio novac na svojoj bitcoin investiciji

19. Listopad 2021.
MicroStrategy Micro Strategyfoto Shutterstock

MicroStrategy je službeno udvostručio novac na svojoj bitcoin investiciji. Uloženih 3,16 milijardi dolara u tvrtke sada vrijedi 6,7 milijardi dolara.

Do danas, MicroStrategy posjeduje oko 114.042 bitcoina, stečenih po ukupnoj kupovnoj cijeni od 3,16 milijardi dolara i prosječnoj cijeni po bitcoinu od 27.713 dolara, uključujući naknade i troškove. Tvrtka posjeduje više bitcoina nego bilo koja druga javna tvrtka na svijetu.

U rujnu je Michael Saylor objavio da je tvrtka kupila dodatnih 5.050 bitcoina za oko 242,9 milijuna dolara u gotovini tijekom razdoblja trećeg tromjesečja. Tijekom trećeg kvartala 2021. godine MicroStrategy je kupio ukupno 8.957 bitcoina za oko 419,9 milijuna dolara. Prosječna cijena po bitcoinu bila je 46.875 dolara. Štoviše, tvrtka ne planira prodavati svoje bitcoine, ako je vjerovati Sayloru. 

Tvrtka  je od početnog ulaganja u bitcoin zaradila oko 3,54 milijarde dolara. Ali trenutno, ne-investicijske tvrtke kao što je MicroStrategy moraju prijaviti bitcoin kao nematerijalnu imovinu. To znači da se bitcoin bilježi u bilancama po povijesnom trošku i onda se umanjuje ako vrijednost padne. Iako se vrijednost nikada ne može revidirati naviše ako se cijena bitcoina poveća.

- Ova nepovezanost između financijskih izvještaja subjekta i ekonomske stvarnosti njegovog financijskog stanja i rezultata poslovanja stvaraju konfuziju i ne pružaju ulagačima, analitičarima i široj javnosti informacije koje su im potrebne za izradu informirane procjene trenutnog i budućeg izgleda entiteta - nedavno je Michael Saylor napisao Odboru za standarde financijskog računovodstva.

Postavlja se pitanje, hoće li i druge velike tvrtke slijediti primjere MicroStrategya, Tesle i Squarea i dodati Bitcoin u svoju bilancu.

03. svibanj 2024 04:47