Svijet
StoryEditor

Nakon pojave COVID-19 sva svjetska tržišta se urušavaju i bilježe snažne promjene na burzi

22. Ožujak 2020.
zitarice trziste

Iako se nakon pojave COVID-19 sva svjetska tržišta urušavaju i bilježe snažne promjene na burzi , robna burza  u Chicagu ne reagira jednako i trenutno ne bilježi pad cijena najtraženijih i najzastupljenijih svjetskih žitarica. Cijena kukuruza pala je samo 4 usd dok cijena sojine sačme blago raste iz dana u dan. Zbog novonastale situacije otprema sojine sačme iz koparske luke postala je vrlo komplicirana. Gotovo je nemoguće pronaći kamionski prijevoz, a onaj koji i je dostupan stravično je skup.

Mađarska se opskrbljuje sojinom sačmom željezničkim prijevozom na bazi kompletnog vlaka, što znači zapremine cca.1200 t. Današnja cijena gmo sojine sačme iznosi oko 410€. Tako visoka cijena nije kotirala na tržištu još od 2016.godine.

Istovremeno tečaj EUR/HRK divlja dok EUR/USD snažno pada što dodatno poskupljuje cijenu sojine sačme. Na tržištu vlada nestašica navedene robe zbog kašnjenja brodova iz Brazila i Argentine.

Biti će zanimljivo pratiti razvoj situacije na tržištu sojine sačme u narednim tjednima.

Potrošači i uvoznici se okreću alternativnim kanalima nabave, pa se tako nastoji uvesti non gmo sojina sačma srpske proizvodnje koja je u pravilu skuplja od gmo robe no u ovoj nepredvidivoj situaciji čak je i povoljnija.

Izvoz ribljeg brašna u siječnju i veljači iz Perua je iznosio 122 000t dok je čak 82 000 t izvezeno u Kinu, tj. 67%.  Preostalih 20% izvoza čine Japan, Njemačka i Vijetnam u tonama oko 25 000 t.

U Južnoj Americi, kao i u ostatku svijeta, svi su koncentrirani na korona virus i utjecaj koji će imati na potražnju za ribljim brašnom. Kvota za iduću godinu neće biti velika stoga nešto manja potražnja ne bi trebala predstavljati veliki problem tamošnjim proizvođačima.  Afrička svinjska gripa i korona virus su konačno u Kini stavljeni pod kontrolu  stoga nije za očekivati pad potražnje.

Za sada su cijene čvrste , novih količina nema tako da se ne predviđa pad cijena peruanskog ribljeg brašna.

23. travanj 2024 21:04