Svijet
StoryEditor

Nakon umjetnih burgera stiže i umjetna tuna

16. Lipanj 2021.
finless Food tuna

Postojanje mesnih alternativa daleko je od novih pojava - tofu i pšenični gluten postoje tisućljećima. Novost je ogroman broj i izvori alternativnih proteina i nadomjestaka za meso koji postaju dostupni potrošačima. Obično su zamjene za meso zamjenjivale govedinu, piletinu i svinjetinu a uskoro će se na tržištu pojaviti i 'lažna'riba.

Tvrtka Finless Foods odlučila se na taj korak i najavljuju 'biljnu tunu' do 2022. godine. Finless Foods je još 2017. godine krenuo u svoju misiju proizvodnje morskih plodova uzgajanih od matičnih stanica u laboratoriju, a sada su spremni svoj proizvod pokazati svijetu. Iz tvrtke kažu kako bi se ovakvim načinom 'uzgoja' trebalo smanjiti prekomjerno iskorištavanja ribljeg fonda. 

Za ovaj novi proizvod, Finless Foods stvorio je biljnu verziju tune od devet cjelovitih sastojaka. Proizvedena tuna zapravo je sirova tuna koja će se koristiti u jelima poput sushija, u kojima bi se inače koristila sirova riba. Tvrtka kaže da je surađivala s kuharima kako bi se proizvod okusom i teksturom odgovarao pravoj tuni.

- Naša tuna na biljnoj osnovi namijenjena je prvenstveno potrošačima koji ne mogu jesti morske plodove zbog alergija i drugih zdravstvenih problema te onima koji samo žele uživati u jelu od morskih plodova bez ulova -  navodi tvrtka u svojem priopćenju.

Učinkovito oponašanje teksture mesa i ribe već je dugo jedan od ključnih izazova za alternativne proizvođače proteina, ali nedavni napredak s proizvodima kao što je Impossible Burger pokazao je da se taj izazov može ispuniti. 

Tvrtke koje se bave alternativnim proteinima više nisu usmjerene samo na vegetarijance i vegane, sada ciljaju na potrošače koji su ekološki svjesni i koji pokušavaju smanjiti potrošnju mesa. Negativni utjecaj uzgoja plodova mora i stoke na okoliš dobro je dokumentiran i svijest o tome kontinuirano raste. Tržište morskih plodova biljnog podrijetla narast će za 28% tijekom sljedećeg desetljeća, što pokazuje u kojem se smjeru kreće potrošačka potražnja. Uskoro bi biljna tuna mogla postati norma.

20. travanj 2024 07:25