Svijet
StoryEditor

NFT-ovi novi predmeti unutar Ubisoftovih videigara

12. Prosinac 2021.

Da rastuća industrija videoigara zna pratiti trendove pokazuje najnoviji potez francuskog developera videoigara, Ubisofta, koji je najavio svoj novi sustav pomoću kojeg će uvesti NFT-ove u videoigre. Popularni 'nezamjenjivi tokeni', koji se koriste kao kolekcionarski predmeti u digitalnoj umjetnosti, u igrama će biti ponuđeni kao digitalni predmeti s jedinstvenim serijskim brojevima, koji se mogu kupiti i prodati, objašnjava BBC.

Ubisoft, koji je inače poznat po igrama kao što su Assassin's Creed, Far Cry i Rainbow Six, tako je postao najznačajniji developer i izdavač igara koji je pokrenuo NFT projekt koji su opisali kao 'eksperiment velikih razmjera' nakon što su, prema navodima BBC-a, istraživali blockchain tehnologiju četiri godine.  

NFT-ovi kao predmeti u videoigri

Za ulazak u svijet NFT-ova kompanija je oformila novu platformu 'Ubisoft Quartz' koja bi trebala biti pokrenuta u beta verziji s 'Ghost Recon Breakpointom' za PC igrače na Ubisoft Connectu. Navodno bi igrači tako trebali moći nabaviti kolekcionarske dijelove pod nazivom 'Digits' – prvi nezamjenjivi tokeni 'koji se mogu igrati u AAA igrici' – a zatim ih koristiti u video igrama na različite načine, objašnjava Business Insider.

Digits NFT-ovi, u obliku vozila, kaciga ili oružja, u igri će biti u ograničenim količinama i izdanjima te će svi imati jedinstveni serijski broj koji će biti drugačiji za svakog vlasnika. Taj će serijski broj biti vidljiv u igri i drugim igračima, a svaki igrač može posjedovati samo jedan od svakog 'Digit' NFT-a, objašnjava BBC.

Ti NFT-ovi trebali bi se moći kupiti i prodati kriptovalutom kao i svaki drugi token na blockchainu, a kompanija je najavila da su NFT-ovi isključivo za Ubisoft igrače. Zanimljivo je i to da, kako bi se kvalificirali, korisnici moraju doseći određenu razinu u videoigri 'Ghost Recon', a za nabavku, na primjer, NFT hlača igrači moraju igrati najmanje 100 sati.

– Ideja je da se u ovoj prvoj seriji usredotočimo na naše najangažiranije igrače - rekao je Baptiste Chardon, Ubisoftov blockchain poslovni i proizvodni direktor.

Probudili se i kritičari

No, unatoč oduševljenju ljubitelja videoigara i kriptovaluta, zbog zagađenja koje navodno dodatno stvaraju kriptovalute, ovaj projekt se našao na udar kritičara koji tvrde da su NFT-ovi loši za okoliš, objašnjava Business Insider.

Svejedno, kompanija tvrdi da se pozabavila ekološkim problemima povezanim s blockchain tehnologijom pa zato umjesto protokola 'Proof-of-Work', koji koristi bitcoin, Ubisoftovi NFT-ovi pohranjuju se na 'Proof-of-Stake blockchain Tezos' koji je daleko ekološki prihvatljivija alternativa.

Kako objašnjava BBC, Tezos blockchain zahtijeva značajno manje energije od drugih sustava koji se koriste za rudarenje bitcoinom ili ethereumom. Tradicionalni kriptosustavi koriste ono što se naziva 'dokaz rada' koji uključuje moćna računala koja rade iznimno intenzivne izračune za provjeru transakcija. Tezos koristi drugačiji sustav, nazvan 'dokaz udjela'.

Unatoč kritikama, iz Ubisofta smatraju da je njihov NFT sustav prvi korak prema 'razvoju pravog metaverzuma' jer koncept metaverzuma ponekad uključuje ideju o predmetima u digitalnom vlasništvu koji se prenose između različitih digitalnih svjetova, a neki entuzijasti vjeruju da NFT-ovi nude jasan mehanizam za to.

–  Naši dugoročni napori doveli su nas do toga da shvatimo kako bi decentralizirani pristup blockchaina mogao stvarno učiniti igrače dionicima naših igara, na način koji je također održiv za našu industriju, vraćajući im u ruke vrijednost koju stvaraju kroz vrijeme koje troše, stavke koje kupuju ili sadržaj koji stvaraju na mreži – objasnio je Nicolas Pouard, član Ubisoftovog tima za inovacije, navodi BBC.

07. svibanj 2024 01:26